Ferit Edgü’nün Ardında Bıraktığı Derin İzler
Usta yazar Ferit Edgü’nün vefatı, edebiyat dünyasında büyük bir hüzünle karşılandı. Hem sevenleri hem de dostları, kaybının acısını derinden hissetti. Yayınevi Everest, yazarın vefatıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “1950 Kuşağı edebiyatçılarından; roman, öykü, deneme ve şiir türündeki eserleriyle Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan kıymetli yazarımız Ferit Edgü’yü kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Yaşamını sanata ve edebiyata adayan, ‘Doğu Öyküleri’ ve ‘Hakkâri’de Bir Mevsim’ gibi eserleriyle ülke edebiyatına ilham kaynağı olmuş, usta kalemiyle yerli edebiyatın çağdaş bir yönde ilerlemesine ışık tutan değerli yazarımızın ailesine, dostlarına, tüm okurlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verildi.
PEN Türkiye Yazarlar Derneği de Edgü için başsağlığı mesajı yayınladı. “Ferit Edgü’yle öyküde her mevsimi yaşadık” başlıklı yazıda, “Öyküleri, Türkçenin sonsuzluğunda yaşayacak, okunacak, hayran olunacak ve yaşamında olduğu gibi sonsuzluğunda da yazanları, yeni başlayanları etkilemeyi sürdürecek. Ferit Edgü, Türkçenin özel bir adı, öykümüzün özgün bir kalemi oldu. Yazdıkları, edebi mirasımızın en değerli parçaları arasında yer aldı. Nice teşekkür etsek azdır. Türkçenin başı sağ olsun, Ferit Edgü’nün devridaim olsun” denildi.
Yazarlık ve Yayımcılıkta Bir Dönem
Tanınmış yazar Murathan Mungan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ferit Edgü’nün gidişiyle lafın gelişi değil sahiden bir devir kapandı. Yazarlığının yanı sıra, sahibi olduğu Ada Yayınları ile özenli baskılarıyla yayımcılığın bir dönemine imza atmıştı” ifadelerini kullandı.
Yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan ise, “Çok üzgünüm! Onu çok okudum. Sözcükler, harfler, sesler, sessizlikler… Çok şey öğrendim ondan. Aynı çağda yaşamak büyük bir hediyeydi. Ferit Edgü’yü saygıyla anıyorum!” şeklinde duygularını dile getirdi.
Bir Edebiyat Mihenk Taşı
Gazetemizin yazarı Zeynep Oral, Edgü’nün ardından şu sözleri sarf etti: “‘Hoca, benim kardeş hasta diyor. Nesi var, diyorum. Ateşi var çok, diyor. Ölecek. İlaç vereyim mi, diyorum. Hayır, portakal ver, diyor. Portakal yememiştir hiç.’ Bu satırlar Ferit Edgü’nün kült romanı ‘Hakkâri’de Bir Mevsim’ kitabından. İlk kez yayımlandığında (Ada Yayınları) yıl 1977’ydi. O günden bu yana, kitaplarıyla, söylemiyle ve birikimiyle Türk edebiyatının mihenk taşlarından biri haline geldi. Farklı sanat alanları arasında kurduğu bağlarla, sadece kendiyle yarışarak ortaya koyduğu eserlerle, gelecek kuşakları derinden etkiledi. İyi ki var, iyi ki sonsuza dek yaşayacak. Biz ölümlü okurlar da onun ölümsüz kitaplarıyla yaşamımızı sürdüreceğiz.”