Ferit Edgü’nün Cenaze Töreni ve Anılması

ferit-edgunun-cenaze-toreni-ve-anilmasi-62L2g6mw.jpg

Cenaze Töreni ve Ferit Edgü’nün Anılması

Cenaze törenine Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Başkanı Adnan Özyalçıner, TYS İkinci Başkanı Mustafa Köz, ressam Mustafa Pilevneli, Metin Celal, Selahattin Özpalabıyıklar, Lale Müldür ve sanat dünyasından birçok önemli isim katıldı.

‘BİZLERİ YAŞATACAK’

Törene katılan TYS Başkanı Adnan Özyalçıner, Ferit Edgü ile tanışıklığının 1952 yılına kadar uzandığını belirtti. Özyalçıner, “Türk öykücülüğü büyük bir kayıp verdi. Ancak bu kaybı şöyle değerlendiriyorum: Ferit’in öyküleri yaşadıkça ve bizleri yaşattıkça, Türk öykücülüğü de yaşamaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

‘BÜYÜK BİR SANATÇI’

Gazetemizin yazarı M. Sadık Aslankara, Edgü için söylenenlerin bir nebze yetersiz kalacağını vurgulayarak, “Edebiyatımızda yerinin doldurulması oldukça zor olan bir sanatçımızdı. Sanatçımızdı diyorum çünkü o çok yönlü bir insandı. Kütüphaneydi, ansiklopediydi. Gerçekten çok büyük bir sanatçıyı kaybettik; toplumumuza başsağlığı dilemek düşüyor” dedi.

Edebiyatçı ve Cumhuriyet Kitapları yazarı Hürriyet Yaşar, Ferit Edgü’nün şaşırtıcı derecede dirençli bir Öztürkçeci olduğunu belirtti. Yaşar, “Ferit Edgü, çalışkan bir yazar. Farklı türlerde de eserler verdi. Ancak onun en dikkat çekici yanı, bunca veriminin içerisinde asla bir firesinin olmamasıdır. Hangi türde yazarsa yazsın, kötü bir yapıtı yoktur” diye konuştu.

Edgü’nün kitaplarının yayımlandığı Everest Yayınları Yayın Yönetmeni Saadet Özen ise, “Edebiyat tarihlerine geçmesi gereken bir kuşağın, 50 kuşağının mensubuydu Ferit Edgü. Bu tanım sıkça kullanılsa da oradaki çeşitliliği ve farklı kökenlerden beslenen yaratıcılık patlamasını tam anlamıyla takdir edebilmiş değiliz. Ferit Bey, çok özgün, çok şiirsel bir yazardı ve dünyayla oldukça özel bir ilişki kurarak bunu hissettirdi. İncelikleri arayan, incelikleri gördüğünde takdir edebilen zarif bir insandı. Bu kaybın derin üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi.

Exit mobile version