Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Kültür Bakanlığı’nın onayıyla, İstanbul’un Avcılar ilçesinde yer alan Küçükçekmece Gölü havzasındaki Bathonea Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yeniden hız kazandı. Polonya’nın Türkiye Büyükelçisi Maciej Lang, Vikinglerin izlerini taşıyan bu tarihi kenti ziyaret ederek, kazı alanının havadan görüntülerini inceleme fırsatı buldu.
Bathonea Antik Kenti, İstanbul’un tarihi ve arkeolojik mirasının gün yüzüne çıkarılması ve korunmasında önemli bir rol oynamaktadır. 2009 yılından bu yana süregelen kazı çalışmaları, 8’inci ve 11’inci yüzyıllarda Vikinglere dair önemli bulgular sunarken, aynı zamanda “Dünyanın En Önemli Arkeolojik Keşiflerinin İlk On Listesi”nde de yer almaktadır.
Kazı çalışmalarında, gümrük binası gibi önemli yapılar üzerinde detaylı incelemeler yapılmakta. Bathonea Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şengül Aydıngün, “Binanın M.S. 680 yılında yıkıldığını tahmin ediyoruz. Bunun, bir Emevi saldırısıyla gerçekleştiğini düşünüyoruz. Emevilerin o tarihte İstanbul’u kuşatmak için hareket ettiğini biliyoruz ve bu kuşatmanın ilk izlerini burada bulduk” şeklinde bilgi verdi.
Geçmiş yıllarda gerçekleştirilen kazılarda, depremlerle ilgili izler, Hristiyanlık dönemine ait mezarlar ve çok sayıda sikke gibi önemli buluntular elde edilmiştir. Ayrıca, Jeofizik araştırmalar sonucunda bir tarla altında devasa bir yapı tespit edilmiş, bu yapının Emevilerin İstanbul kuşatmasındaki izleri taşıdığı belirlenmiştir. Dört yıl önce de Vikinglere ait izlerin keşfedilmesi, bölgenin tarihsel derinliğini bir kat daha artırmıştır.
Polonya’nın Türkiye Büyükelçisi Maciej Lang, kazı başkanı Prof. Dr. Şengül Aydıngün’den çalışmalar hakkında detaylı bilgiler aldı. Lang, “Arkeologların işbirliği, Polonya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin önemli sahnelerinden biridir. Türkiye’de çalışan Polonyalı arkeologlara destek veriyoruz. Ayrıca, çocukluk hayalim olan arkeologluk mesleğiyle ilgili bu çalışmalara katılmak beni son derece mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Faruk Çelik, Bathonea Antik Kenti’ndeki kazıların önemine dikkat çekerek, “Bu alanda, kültürlerin bir arada bulunduğu çok önemli çalışmalar yapılıyor. Kocaeli Üniversitesi olarak bu çalışmaları desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Prof. Dr. Şengül Aydıngün, kazıların derin bir tarih anlayışına ışık tuttuğunu, birçok katmanlı yapı ve izler bulduklarını belirterek, “Birçok defa yapılmış, yıkılmış ve yeniden inşa edilmiş yapıların karmaşık izlerini değerlendiriyoruz. Örneğin, arkamızdaki binanın bir şehitlik olduğunu ve sonrasında bir aziz olarak kabul edildiğini tespit ettik. Bu yapıyı ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamında ayağa kaldırmak ve ziyarete açmak için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
Kazıların, yaklaşık 200 yıl boyunca sürmesi öngörülmektedir.