Yetersiz Zam, İlaç Krizini Daha da Derinleştirebilir!

yetersiz-zam-ilac-krizini-daha-da-derinlestirebilir-mNX3QvB4.jpg

İlaç Fiyatları Üzerine Tartışmalar

İlaç üreticilerinin yüzde 35 oranında zam talep etmesi, Sağlık Bakanlığı’nın ise bu talebe sadece yüzde 17 oranında bir zam ile karşılık vermesi, sağlık sektöründe büyük bir tartışma yarattı. Bu konu üzerine CHP Balıkesir milletvekili ve eczacı Serkan Sarı, İzmir Tabip Odası Başkanı Ceyhun Özyurt ve İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan çeşitli açıklamalarda bulundu.

Tuncay Sayılkan, “İlaca zam istemek bizim arzumuz değil. Ancak üreticilerin artan maliyetler ve işletme giderleri dolayısıyla zam talepleri bulunuyor. Biz eczacılar, ilaçların ulaşılabilirliğinin sağlanmasını ve tedavi süreçlerinin aksamamasını istiyoruz. Devlet, ilaç fiyatlarını belirleyen en büyük alıcı konumunda. Sekiz aydır ilaç fiyatlarına zam yapılmadı. Sekiz aylık süreçte başta personel giderleri olmak üzere birçok alanda artışlar yaşanırken, ilaç fiyatlarının sabit kalması, öncelikle üreticilerimizi, ardından da tüm sektörü ciddi bir sıkıntıya sokacaktır.” şeklinde konuştu.

Serkan Sarı ise, “İlaca yapılması beklenen zam oranları yüzde 17 ila yüzde 35 arasında değişiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği zam oranı da yüzde 17. Görünen o ki, ilaç fiyatları, zam baskısı altında. Diğer yandan, şirketler talep ettikleri zammı alamazsa, zaten raflarda bulmakta zorlandığımız ilaçların sayısı daha da azalacak. Bu durumda hasta vatandaşlarımız ilaçlara ulaşmakta daha büyük zorluklar yaşayacaktır. Bu nedenle, ulusal bir ilaç seferberliği başlatılmalıdır.” dedi.

Ceyhun Özyurt, ulaşılamayan ilaçların sayısının giderek arttığına dikkat çekerek, “Kısır bir döngü üç tarafı da zorluyor; hastalar ilaçlarına ulaşamıyor, eczacılar hastalarının ilaçlarını bulmak için çaresizce çırpınıyor, hekimler ise koydukları tanıların tedavisi için gerekli ilaçların bulunamayabileceği kaygısını yaşıyor. Sağlık, anayasal ve evrensel bir haktır. Sağlığın sürdürülebilirliğinin sağlanması, sosyal bir devletin temel yükümlülüğüdür.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Exit mobile version