Yaz Mevsiminde Klima Kullanımının Sağlık Üzerindeki Etkileri

yaz-mevsiminde-klima-kullaniminin-saglik-uzerindeki-etkileri-3xE8Xtna.jpg

İç Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu, yaz mevsiminde klima gibi serinletici araçların yaygın kullanımının, her yaştan bireyde çeşitli göğüs hastalıklarına yol açabileceğini vurgulamaktadır. Hastaneden yapılan açıklamalara göre, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte klima, vantilatör ve portatif soğutucuların kullanımı artmakta ve bu durum, bronşit ve zatürre vakalarının yanı sıra halk arasında “klima hastalığı” olarak bilinen lejyoner hastalığının yayılmasına zemin hazırlamaktadır.

Işıkoğlu, klimaların birçok sağlık sorununa neden olabileceğini belirterek, “Klima ve havalandırma ile ilişkili hastalıklar genellikle klimaların yeterince temizlenmemesi, kirli havayı sirküle etmeleri ve özellikle sıcak havalarda direkt olarak vücuda temas etmeleri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklara bağlı belirtiler arasında ateş, öksürük, burun akıntısı, hapşırık, balgam ve hırıltı gibi üst ve alt solunum yollarına dair semptomlar yer alabilir. Ayrıca, yüz felcinde görülen asimetrik görünüm, ağızda kayma ve konuşmada peltekleşme gibi atipik belirtiler de gözlemlenebilir.” ifadelerini kullandı.

Özellikle çocukların klimalardan olumsuz etkilenebileceğine dikkat çeken Işıkoğlu, “Serinlemek amacıyla klima kullanırken sağlığınızdan olmamanız için dikkatli olmalısınız. Hekim olarak, klima gibi soğutucu araçların kullanımını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çocuklarımız üzerindeki etkileri daha da ciddi sonuçlar doğurabilir.” şeklinde uyarıda bulundu.

Işıkoğlu, lejyoner hastalığının, klimalarda ve havalandırmalarda yeterli temizlik ve bakım yapılmadığında su sisteminde üreyen “Legionella Pneumophilia” bakterisinin sudan havaya karışarak ortaya çıktığını belirtti. Bu hastalık, zatürreye ek olarak balgamlı öksürük ve nefes darlığı gibi daha ağır semptomlara yol açabilmekte ve hastalar genellikle halsizlik, yüksek ateş, kuru öksürük ile kas ve eklem ağrıları şikayetleriyle hastaneye başvurmaktadır.

“RİSK GRUPLARINDA HAYATİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR”

Lejyoner hastalığının, zatürreden farklı olarak ishal ve bulantı gibi mide-bağırsak sistemine ait belirtiler ile duygudurum değişiklikleri ve dikkat eksikliği gibi atipik semptomlar da yarattığını ifade eden Işıkoğlu, “Özellikle 50 yaş üzeri bireyler, diyabet, obezite, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olanlar, kanser hastaları, HIV enfeksiyonu geçirenler veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullananlar ile sigara içenlerin bu hastalık ve türevlerine karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu durumlar hayati sonuçlar doğurabilir.” şeklinde konuştu.

Serinlemek için klimalar yerine pencere açmayı veya vantilatör kullanmayı tercih etmenin daha sağlıklı olduğunu vurgulayan Işıkoğlu, sıcak saatlerde perdeleri kapatma, mutfakta fırın gibi sıcaklığı artıracak cihazların kullanılmaması ve sıcak hissedildiğinde duş alma gibi önerilerde bulundu.

Işıkoğlu, klima kullanılan ortamlarda bulunmak zorunda kalanlara şu tavsiyelerde bulundu:

  • Klima kullanımını terk edemiyorsanız, klimaların hava akımını direkt göğüs ve yüze maruz bırakmaktan kaçının.
  • Ani sıcaklık değişimleri yapmaktan sakının.
  • Hava akımını, arabada cam gibi soğuk yüzeylere yansıtarak ve ortamın nem oranına dikkat ederek ayarlayın.
  • Klimaların düzenli olarak bakımını yaptırmayı ihmal etmeyin. Temizlenmemiş klimalar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Exit mobile version