Uzmanlardan Uyarı: Her Hastalığa Şifa Olacak Damlanın Tehlikeleri

uzmanlardan-uyari-her-hastaliga-sifa-olacak-damlanin-tehlikeleri-4gO2OTBV.jpg

Sosyal Medyada Gündem Olan Şüpheli Göz ve Kulak Damlası

Sosyal medyada kendisini fitoterapi ve naturopati uzmanı olarak tanıtan T.Y., dikkat çekici bir iddiada bulundu. T.Y., katarakt dışında kalan tüm görme bozuklukları ile mekanik olmayan tüm işitme sorunlarını tedavi eden özel bir damla ürettiğini öne sürdü. İlk kullanımda yüzde 20’lik bir iyileşme sağladığını belirten T.Y., damlanın Sağlık Bakanlığı onaylı sertifika ve ruhsatı bulunduğunu iddia etti. İnternet üzerinden 5 bin TL’ye satışa sunulan bu ilaç, sosyal medyada ‘her hastalığa iyi gelen damla’ olarak anılmaya başlandı.

Uzmanlar Endişeli

Damlanın etkinliği hakkında açıklamalarda bulunan Göz Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Gökhan Deda, “Sağlık Bakanlığı onaylı olmayan bir damla ile bu kadar geniş bir tedavi yelpazesinin olması mümkün değildir” diye vurguladı. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Erkan Vuralkan ise, “Bu damlanın gerçekten tıbbi bir ürün olup olmadığını araştırmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Üretici Tarafından Tanıtılan Damla İddiaları

Üreticisi tarafından, eser minerallerin yüksek frekanslı birleştirilmesi ile elde edildiği ifade edilen damla, bebekler dahil her yaş grubundan bireyler tarafından kullanılabileceği iddiasıyla tanıtılıyor. Göz damlasının üveit, keratokonus, miyop, astigmat ve glokom gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi edebileceği öne sürülürken; kulak damlası ise çınlama, vertigo ve işitme kaybı gibi durumlara çözüm olarak piyasaya sürülüyor. T.Y., bu damlayı 30’dan fazla hasta üzerinde denediğini belirtti.

DEDA: Yalnızca Damlalarla Tüm Göz Hastalıkları Tedavi Edilemez

Göz Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Gökhan Deda, ilk kullanımda yüzde 20 iyileşme oranının mümkün olamayacağını belirterek, “Yalnızca bir damlayla bütün göz hastalıklarını tedavi etmek, tıbbın doğasına aykırıdır. Hastalıklar bireysel olarak değerlendirilmelidir. Her hastaya farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Böyle bir damlanın varlığı söz konusu değildir. Damlalar ya da ilaçlar, uzun yıllar süren çalışmalar ve deneyler sonucunda geliştirilir. Bu ilaçların yan etkileri olabileceği gibi, yararlı etkileri de vardır. Sağlık Bakanlığı onaylı olan ilaçlar, hastalarımızda güvenle kullanılmaktadır. Ancak bu damlanın Sağlık Bakanlığı onayının olmaması, bu kadar geniş bir tedavi iddiasının gerçekçi olmadığını gösteriyor. Hastalıklar bir süreçtir; bazılarını tedavi ederiz, bazılarını ise yönetiriz. Dolayısıyla yalnızca damlayla, katarakt haricindeki diğer göz hastalıklarının tedavisi mümkün değildir” dedi.

Telafisi Mümkün Olmayan Sonuçlarla Karşılaşabilirler

Op. Dr. Deda, hastaların mutlaka bir doktora danışarak ilaç kullanmaları gerektiğini ifade etti. “Böyle iddialara itibar etmemek lazım. İnsanlar, umutsuzluk içinde kendilerine bir çare ararken böyle ürünlere yönelebilirler. Ancak bu durum, telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşmalarına neden olabilir. İlaçların hekim kontrolünde ve hekim reçetesi ile alınmasını öneriyorum. Her damlanın belirli sınırları vardır ve bazıları bebeklerde kullanılamaz. Ürünün içeriği, etken maddesi ve dozajı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan, yalnızca güvenli olduğu söylenerek kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Eğer gerçekten güvenli olsaydı, Sağlık Bakanlığı sertifikası ve onayı paylaşılırdı. Bu nedenle, halkımızı bu konuda daha dikkatli olmaya çağırıyorum” şeklinde konuştu.

Hastalıkların Tedavisinde Sadece Damlalar Yeterli Olmayacaktır

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Erkan Vuralkan, “Orta kulağa kadar gitmeyecek bir damlanın, kana karışması ve etki etmesi mümkün değildir” dedi. “Bu tür hastalıkların birçok nedeni olabileceği gibi, yalnızca bir damla ile çözüm bulmak doğru olmayabilir. İşitme kayıpları, bazen orta kulaktaki kemikçiklerin sorunlarından ya da sinir kaynaklı hastalıklardan kaynaklanabilir. Dolayısıyla hastalıkların tedavisinde sadece damlalar yeterli olmayacaktır. Öncelikle gerçekten tıbbi bir ürün olup olmadığına bakmak gerekir. Sağlık Bakanlığı standartlarına göre, ilaç olabilmesi için maddelerin dozlarının belirlenmesi ve bu dozların hastalar üzerinde çalışılarak ruhsatlandırma sürecine girmesi gerekmektedir. Hiç kullanılmamış moleküllerin direkt olarak ilaç şeklinde sunulması, Sağlık Bakanlığı tarafından engellenmektedir” dedi.

Hekim Kontrolünde ve İzniyle İlaç Kullanılması Gerekmektedir

Prof. Dr. Vuralkan, güvenliği kesin olmayan damlaların kullanılmasının tehlikeli olabileceğini belirtti. “İki hastadan birinin iyileşmesi durumunda, bu yüzde 50 etki mi demek? Burada plasebo etkisi de söz konusu olabilir. Yıllardır hekimlik yapıyorum ve yazdığım her ilacın yan etkilerini biliyorum. Bu nedenle, güvenliğinden emin olmadığımız ilaçları kullanmak ya da bunlardan büyük beklentilere girmek doğru değildir. Gerçekten ilaç mıdır, ruhsatı var mı, yan etkileri nelerdir gibi sorulara cevap bulmak gerekiyor. İlaç kullanıyorsanız ya da kimyasal bir madde vücudunuza uygulayacaksanız, mutlaka hekim kontrolünde ve izniyle olmalıdır” dedi.

İnsanların Ürüne Temkinli Yaklaşımları

Birçok insan, bu ürünün güven vermediğini ve fiyatının pahalı olduğunu belirtiyor. Hekime başvurmadan, bu damlayı almayacaklarını vurgulayanlar, çevrelerine asla tavsiye etmeyeceklerini ifade ediyor.

Exit mobile version