Soğuk Algınlığına Dikkat! Bebeklerde RSV Riskini Unutmayın

soguk-alginligina-dikkat-bebeklerde-rsv-riskini-unutmayin-2JpnJQvk.jpg

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilek Yılmaz’dan RSV Açıklamaları

Kış mevsiminin giriş yapmasıyla birlikte, çocuklarda daha sık görülmeye başlanan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) hakkında önemli bilgiler paylaşan Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Dilek Yılmaz, bu virüsün etkileri ve korunma yolları üzerine açıklamalarda bulundu.

‘RSV, Bebeğin Yaklaşık Yüzde 90’ını Etkiliyor’

Prof. Dr. Dilek Yılmaz, RSV’nin bebeklerde solunum yolu enfeksiyonlarının en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirterek, “Bu virüs, tüm zatürre belirtilerinin yaklaşık yarısını ve bebeklik döneminde görülen bronşiolitin neredeyse yüzde 90’ını tetiklemektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, RSV’nin çocuklardaki akut solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 60’ından ve 1 yaşın altındaki bebeklerde ise yüzde 80’inden sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. Neredeyse çocukların yüzde 90’ı, 2 yaşına kadar en az bir kez bu virüsle enfekte olmaktadır,” dedi.

Yılmaz, “Destek tedavileri almış bebek ve çocuklarda ilerleyen dönemlerde tekrarlayan kronik akciğer hastalığı riski bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar, bebeklik döneminde yaşanan şiddetli RSV enfeksiyonlarının, çocukluk döneminde astım gelişimi ile ilişkili olduğunu göstermektedir,” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yılmaz, virüsün ciddi sonuçlarına da dikkat çekerek, “RSV, dünya genelinde bebek ve küçük çocuklar için önemli bir ölüm nedenidir. Kesin bir tedavi bulunmadığından, RSV nedeniyle alt solunum yolu enfeksiyonu geçiren bebek ve çocuklarda hastalık bazen ölümle sonlanabilir,” diye uyardı.

‘RSV Virüsü Diğer Solunum Yolu Virüsleri ile Karıştırılmamalı’

RSV belirtilerinin diğer solunum yolu hastalıklarıyla benzerlik gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Dilek Yılmaz, “RSV virüsünün neden olduğu belirtiler, influenza (grip) ve Covid-19 gibi diğer solunum yolu virüslerine benzeyebilir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, hapşırma, ateş, iştahsızlık, hırıltı ve nefes darlığı gibi belirtiler yaygındır. Özellikle küçük bebeklerde huzursuzluk, beslenme sorunları ve solunum güçlüğü de görülebilir,” dedi.

Yılmaz, “RSV, genellikle kış aylarında mevsimsel bir seyir izler ve ortalama 5 ila 6 ay sürer. Ülkemizde Eylül ayından itibaren RSV enfeksiyonları gözlemlenmeye başlar. Ancak iklim değişikliği, hava kirliliği ve Covid-19 pandemisi gibi faktörler nedeniyle RSV enfeksiyonlarının daha erken aylarda da görüldüğü bilinmektedir. Bu durum, hastalığın tanısını koymak için testlerin yapılmasını gerektirmektedir,” diye ekledi.

‘RSV, Bulaş Oranı Çok Yüksek Bir Virüs’

RSV’den korunmak için, burun akıntısı, ateş ve öksürük gibi belirtileri olan bebek, çocuk ve erişkinlerin diğer insanlarla temasının kısıtlanmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Dilek Yılmaz, “RSV son derece bulaşıcı bir virüstür. Yakın temas, öpüşme, bardak veya çatal-kaşık paylaşımı gibi durumlarda bu virüs kolayca bulaşabilir. Yıkanmamış ellerde RSV, 30 dakika veya daha uzun süre hayatta kalabilir, bu nedenle el yıkama, hastalığın kontrolünde kritik bir önlem olarak karşımıza çıkmaktadır,” dedi.

Yılmaz ayrıca, “Son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve diğer birçok ülkede, bebekleri korumak için RSV’ye karşı antikor uygulamaları ve gebe aşılamaları yapılmaktadır. Ülkemizde ise yüksek riskli bebekler için ruhsatlı bir antikor bulunmaktadır. Ancak ABD ve diğer ülkelerde hem sağlıklı hem de yüksek riskli bebekler için ruhsatlı başka RSV antikorları da kullanılmaktadır. Bu uygulamaların, hastalık yükünü ve hastane yatışlarını azaltmada etkili olduğu gösterilmektedir,” ifadelerini kullandı.

‘Ebeveynlerde RSV Farkındalığı Güçlenmeli’

Prof. Dr. Dilek Yılmaz, alt solunum yolu enfeksiyonlarının bebek ve çocuklarda ciddi sonuçlar doğurabileceğini hatırlatarak, “Yakınmaları olan bebek ve çocukların mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Ailelerin önemsemediği bir belirti, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Neredeyse iki yaşına kadar çocukların yüzde 90’ı RSV ile enfekte olsa da, bu enfeksiyon sonrası oluşan bağışıklık, kişinin yeniden enfeksiyon geçirmesine yeterli koruma sağlamaz. Bu nedenle, aynı sezonda tekrarlayan enfeksiyonlar görülebilmektedir. Ebeveynlerde RSV farkındalığının artırılması büyük önem taşımaktadır,” diyerek sözlerini tamamladı.

Exit mobile version