Serebral Palsi Farkındalık Günü’nde Spor ve Eğitim Üzerine Önemli Vurgular

serebral-palsi-farkindalik-gununde-spor-ve-egitim-uzerine-onemli-vurgular-wP78ZbBY.jpg

Serebral Palsi Farkındalık Günü’nde Sporun Önemi

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Rehabilitasyon ve Rekreasyon Alt Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kamil Yazıcıoğlu, Serebral Palsi Farkındalık Günü’nde serebral palsinin önemi ve sporun bu konudaki rolü üzerine dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yazıcıoğlu, ”Serebral palsi, gelişmekte olan beynin hasarlanması sonucunda ortaya çıkan, kas-iskelet sistemi, duruş ve yürüme bozuklukları ile karakterize bir hastalıktır. Bu hasar, anne karnında, doğum sırasında ya da çocuk 2 yaşına gelene kadar herhangi bir dönemde gerçekleşebilir” şeklinde belirtti.

Prof. Dr. Yazıcıoğlu, Türkiye’de her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi tanısı konduğunu belirterek, ”Bu hastalıkla ilgili sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler alanında farkındalığımızın artmasına ihtiyaç vardır. Serebral palsiye neden olan beyin hasarı ilerleyici bir durum olmamakla birlikte, çocuklar büyüdükçe kas-iskelet sistemi problemleri ilerleyebilir. Bu nedenle tekrarlayıcı tıbbi rehabilitasyon programları ile çocukların bedensel becerilerinin en iyi seviyeye getirilmesi, sakatlıkların önlenmesi ve topluma katılımlarının sağlanması hedeflenmektedir” dedi.

REHABİLİTASYONDA SPORUN ROLÜ

Prof. Dr. Yazıcıoğlu, ”Spor, bu bağlamda hem eğlenceli hem de etkili bir rehabilitasyon aracı olarak öne çıkmaktadır. Belediyeler ve federasyonlara bağlı spor tesislerinde, birçok paralimpik spor dalında yarışacak engelli sporcular yetiştirilmektedir. Bu tesislerin sayısının artırılması, tesislere erişimin kolaylaştırılması ve serebral palsili çocukların etkili bir şekilde bu alanlara yönlendirilmesi, onların fiziksel ve sosyal gelişimleri açısından son derece faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.

”Serebral palsi tanısı alan çocuklar, okul çağına geldiklerinde Rehberlik Araştırma Merkezleri’nde değerlendirilerek ya kaynaştırma öğrencisi ya da özel eğitim öğrencisi olarak eğitim hayatlarına başlarlar. Bu sayede, çocukların bir yandan bedensel problemlerine yönelik rehabilitasyon hizmetleri alması sağlanırken, diğer yandan akranlarıyla bir araya gelerek kendilerini en iyi geliştirebilecekleri ortamlarda eğitim almaları amaçlanır. Bu farkındalık gününün, zihinlerdeki ve sokaklardaki engelleri azaltmasını, serebral palsili bireylerin daha iyi imkanlara kavuşmasını sağlamasını diliyoruz.”

Exit mobile version