Obezitenin Kansere Etkisi ve Kanser Taramalarının Önemi

obezitenin-kansere-etkisi-ve-kanser-taramalarinin-onemi-fS6zENX5.jpg

Obezitenin Kansere Etkisi

Obezite, büyüme hormonlarının artması ve insülin direnci gibi faktörler aracılığıyla kansere sebep olabilir. Beslenme alışkanlıkları ve hazır gıdaların tüketimi bağırsak florasını etkileyerek bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir.

Bağışıklık Sistemi ve Kanser

Bağırsak florasının değişmesi ve mikrobiyatanın azalması, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabilir. Bu durumda vücut, kansere yakalanma riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Kanser Taraması ve Önemi

Aile hikayesi olan bireylerin özellikle 40 yaşından önce kanser tarama programlarına başvurması önemli olabilir. Kanser taramaları için uzman doktorlara veya Sağlık Bakanlığı’nın kanser tarama merkezlerine başvurulabilir. Meme kanserinde mamografi 50 yaşından sonra önerilir.

Kendini Kontrol Etme ve Danışmanlık

Kişiler kendilerinde şüphe duydukları durumlar veya ailelerinde kanser öyküsü varsa mutlaka uzman doktora danışmalıdır. Aile öyküsüne göre belirlenen tarama programları düzenli olarak yapılmalıdır.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Artaç, obezitenin kansere yol açabilecek etkileri hakkında önemli bilgiler verdi. Obezitenin kansere sebep olma mekanizmalarını açıklarken, kanser taramalarının önemine vurgu yaptı.

Exit mobile version