Her Yıl 11 Milyon Sepsis Ölümüne Dikkat: Küresel Bir Kriz!

her-yil-11-milyon-sepsis-olumune-dikkat-kuresel-bir-kriz-K9s5FxkR.jpg

Dünya Sepsis Günü Basın Toplantısı

Dün, Dünya Sepsis Günü dolayısıyla Türk Yoğun Bakım Uzmanları Derneği (TÜYUD) Genel Merkezi’nde 12 uzmanlık derneği ile önemli bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan dernekler arasında Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD), Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD), Türk Cerrahi Derneği, Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti (TMC), Türk Nöroloji Derneği, Türk Toraks Derneği (TTD), Türkiye Acil Tıp Derneği (TATD), Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) yer aldı.

Toplantıda ortak açıklama metnini okuyan TÜYUD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emel Eryüksel, sepsisin ciddiyetine dikkat çekerek, “Sepsis, vücudun ağır bir enfeksiyona karşı verdiği tepkinin kontrolsüz bir şekilde gelişerek, kişinin kendi organlarına zarar vermesiyle ortaya çıkan kritik bir durumdur. Erken tanı konulmadığında ve acil tedavi edilmediğinde, yaygın organ hasarı ve ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir tehdit haline gelir.” dedi.

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 50 milyon sepsis vakasının meydana geldiğini ve bu vakaların 11 milyonunun ölümle sonuçlandığını vurgulayan Eryüksel, “Her 2-3 saniyede bir kişi sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor. Kurtulan hastalar ise kalıcı engellilik gibi önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Özellikle sepsis vakalarının üçte birinden fazlasının 5 yaş altındaki çocukları etkilediği göz önüne alındığında, sepsisin geniş bir yaş grubunu tehdit ettiğini söyleyebiliriz.” şeklinde bilgi verdi.

En Yüksek Ölüm Oranları Yoksul Ülkelerde

Eryüksel, en yüksek sepsis ölüm oranlarının düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldüğüne dikkat çekerek, “Sepsis, önlenebilir bir hastalıktır. Tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi, sepsisin tedavisinden önce önlenmesine yönelik adımlar atılmalıdır. Aşı ile önlenebilir hastalıklar için toplumun aşılanması, el hijyeni uygulamaları, enfeksiyon kontrol kurallarına uyum ve hastaların kronik hastalıklarının iyi yönetilmesi, sepsisi önlemede kritik öneme sahiptir.” ifadelerini kullandı.

Anne Ölümlerinin Önemli Bir Nedeni

Eryüksel, sepsisin beş yaş altındaki ölümlerin yaklaşık yüzde 60’ını ve anne ölümlerinin de önemli bir nedenini oluşturduğunu belirtti. “Ateş, titreme, yaygın kas ve eklem ağrıları gibi enfeksiyon belirtileri gösteren bir hastada, bilinç değişikliği, kendini aşırı kötü hissetme ya da genel durumun bozulması, nefes darlığı, solunum ve nabız sayısında artma, tansiyon düşüklüğü gibi durumlar geliştiğinde sepsisten şüphelenilmelidir. Bu belirtilerle karşılaşan bireylerin en yakın acil servise başvurması büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Antibiyotik Direnci Vurgusu!

Toplumda antibiyotiklerin yaygın kullanımı, basit enfeksiyonlarda mikroorganizmaların bu ilaçlarla tanışarak direnç kazanmasına yol açtığını kaydeden Eryüksel, “Bu durum, hekimlerin sepsise neden olabilecek ciddi enfeksiyonlarda kullanabileceği antibiyotik seçeneklerinin sayısını ve etki alanını azaltmaktadır.” şeklinde uyarıda bulundu.

Exit mobile version