Dünya Sağlık Örgütü’nden M Çiçeği Virüsü İçin Tarihi Aşı Onayı!

dunya-saglik-orgutunden-m-cicegi-virusu-icin-tarihi-asi-onayi-FMrj9O4s.jpg

DSÖ’den M Çiçeği Virüsü Aşısı ile İlgili Önemli Açıklama

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bavarian Nordic firması tarafından üretilen “MVA-BN” aşısının, DSÖ’nün M çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan aşılar listesine eklendiği duyuruldu. Bu onayın, acil ihtiyaç duyan topluluklara zamanında erişim sağlayarak, bulaşmayı azaltması ve salgının kontrol altına alınmasına önemli katkılarda bulunması bekleniyor.

Açıklamada, DSÖ’ye bağlı Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu (SAGE) tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, yüksek maruz kalma riski taşıyan bireyler için MVA-BN aşısının kullanılmasının önerildiği belirtildi. Aşının, 18 yaşın üzerindeki bireylere 4 hafta arayla 2 doz olarak uygulanabileceği ifade edildi.

Öte yandan, MVA-BN aşısının şu an için 18 yaş altındakiler için lisanslı olmadığı vurgulandı. Ancak, aşının bebekler, çocuklar, ergenler, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde “endikasyon dışı” olarak kullanılabileceği bildirildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, konuyla ilgili olarak X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımda, bu gelişmenin hem Afrika’daki mevcut salgınları hem de gelecekte hastalığa karşı verilen mücadele açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Ghebreyesus, “Aşılara en çok ihtiyaç duyulan yerlerde eşit erişimi sağlamak için artık üretim, tedarik, bağış ve dağıtımda acil bir ölçek artırmaya ihtiyacımız var.” şeklinde ifade etti.

M Çiçeği Virüsü Hakkında Bilgi

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşma yoluyla yayılmaktadır. Virüsün bulaşma yolları arasında, vücutta oluşan döküntülere dokunmak, bu döküntülerin bulunduğu giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması ve vücut sıvılarıyla temas etmek yer almaktadır. İlk belirtiler, virüsle temastan sonra 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilmektedir.

Virüs, genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi semptomlara neden olmaktadır. Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi, genellikle antiviral ilaçlarla yapılmaktadır. Vakaların büyük çoğunluğu hastalığı hafif geçirip, birkaç hafta içerisinde sağlığına kavuşmaktadır.

DSÖ, “maymun çiçeği hastalığı” (Monkeypox) adını 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri sebebiyle “mpox” olarak değiştirmiştir. M çiçeği virüsü, 14 Ağustos’ta DSÖ tarafından “uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu” olarak ilan edilmiştir.

Exit mobile version