Diyarbakır’da Kadın Sağlığı Uzmanından Önemli Bilgiler

diyarbakirda-kadin-sagligi-uzmanindan-onemli-bilgiler-n8B55hDa.jpg

Diyarbakır’da görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak, kadınlarda en yüksek ölüm oranına sahip kanser türünün rahim ağzı kanseri olduğunu vurgulayarak, erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtti.

HPV ve Kadın Sağlığı

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Şükrü Budak, kadınlarda 30 yaşından sonra mutlaka taranması gereken HPV virüsüne dikkat çekti. Kadın kanserleri arasında rahim ağzı kanserinin ölüm oranının en yüksek olduğunu belirten Dr. Budak, HPV testinin önemine değindi. 30 yaş üstü kadınların beş yılda bir HPV testi yaptırmalarının gerekliliğine vurgu yaptı. HPV pozitif sonuçların korkutucu olabileceğini ancak bu durumun kanser anlamına gelmediğini belirtti.

HPV pozitif olan kadınların yaklaşık dörtte birinde rahim ağzında lezyonlar tespit edilebileceğini ifade eden Dr. Budak, bu lezyonların kolposkopi ile teşhis edilebileceğini ve tedavisinin basit bir rahim ağzı tıraşlama ameliyatıyla gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Rahim ve Yumurtalık Kanseri

Doç. Dr. Budak, rahim kanserinin erken dönemde belirti verdiğini ve yüzde 80’inin bu evrede teşhis edilebildiğini belirtti. Rahim kanserinin uzamış kanamalar, ara kanamalar ve vajinal akıntılar gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini dile getirdi. Erken teşhisin cerrahi müdahale ile tedavi imkanı sağladığını ifade etti.

Yumurtalık kanserinde hastaların genel durumuna bağlı olarak ameliyatın uygulanabilir olduğunu belirten Dr. Budak, ameliyat sonrası kemoterapi ve takip sürecinin önemine dikkat çekti.

Önemli Hatırlatmalar ve Öneriler

  • Rahim ağzı kanserini taramalarla engellemenin mümkün olduğunu vurgulayan Dr. Budak, taramalara 21 yaşında başlanması gerektiğini ve Smear testinin 3 yılda bir yapılması gerektiğini belirtti.
  • HPV aşılarının cinsel olarak aktif olmadan önce yapılması gerektiğini ve bu aşıların 25 yaşına kadar uygulanabileceğini aktardı.
  • Kadınların yıllık kadın doğum muayenelerini yaptırmaları, smear ve HPV taramalarını düzenli olarak yaptırmaları gerektiğini hatırlatan Dr. Budak, sağlıklı bir yaşam için önlemlerin alınmasının önemini vurguladı.
Exit mobile version