Türk Toraks Derneği’nin (TTD) 29 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında KKTC’de düzenlediği 27’nci Yıllık Kongresi’nde açıklamalarda bulunan TTD Pediatrik Çalışma Grubu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tuğba Şişmanlar Eyüboğlu, son zamanlarda aşı karşıtlığının da etkisiyle kızamıktan sonra şimdi de boğmacanın normalde rastlamadıkları yaş gruplarında görülmeye başlandığını belirtti.
Boğmacanın Artış Gösterdiği Yaş Grupları
Prof. Dr. Eyüboğlu, Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz olarak uyguladığı çocukluk çağı rutin aşılama takviminin ailelerin ret vermesi nedeniyle aksamasıyla, hastalığa karşı korumasız kalan küçük yaş çocukların, hastalığı geçirmekle de boğmacaya karşı bağışıklık kazanılmadığına dikkat çekti. Özellikle yenidoğan bebeklerin, boğmaca açısından tehlike altında olduğunu vurguladı.
Boğmaca Belirtileri ve Tehlikeleri
Boğmacanın belirtileri arasında sürekli ve günlerce süren öksürük, iç çekme atakları, ani nefes durması, kusmalar ve mide bulantısı gibi durumlar yer alır. Hastalığın 10-12 hafta sürebilen belirtileri, özellikle bebeklerde ve çocuklarda ciddi tehlikelere yol açabilir. Hastalık damlacık yoluyla kolayca bulaşabilir ve özellikle bebekler ile yaşlı bireylerde ağır seyredebilir.
Önlemler ve Tedavi
Boğmaca tedavisinde antibiyotik kullanılır ve hastaların maske takması, solunum izolasyonlarına dikkat etmesi önemlidir. Özellikle risk altındaki gruplardaki bireylerin korunması için aşı programlarına uyulması gerekmektedir. Ayrıca, aşı karşıtlığının önlenmesi ve farkındalığın artırılması da bu tür hastalıkların yayılmasını engellemek adına önemlidir.