Dünya Alzheimer Günü ve Farkındalık
Sıklıkla unutkanlık olarak adlandırılan, ancak bunun çok daha ötesinde bir hastalık olan Alzheimer, her yıl 21 Eylül’de Dünya Alzheimer Günü olarak kutlanmaktadır. Bu özel gün, Alzheimer hastalıÄına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık oluÅturmak amacıyla belirlenmiÅtir. İlaç Endüstrisi İÅverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri SavaÅ Malkoç, bu anlamlı günle ilgili yaptıÄı açıklamada, yerli ilaç üretiminin önemine vurgu yaptı. Malkoç, Alzheimer hastalıÄının tedavisinde yerli üreticilerin daha etkili çözümler geliÅtirmek için hızla çalıÅtıÄını ifade etti.
âİlaç Endüstrisi İÅverenler Sendikası bünyesindeki ilaç üretici firmalarımızın, Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçların üretiminde payı oldukça yüksek. Her yıl artan Ar-Ge yetkinliÄimiz, biyoteknoloji alanındaki önemli yatırımlarımız ve uluslararası standartlara uygun üretim kapasitemiz sayesinde, Alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçların yerli üretim payı %90’ı aÅmaktadır. DiÄer tüm ilaçlar gibi Alzheimer tedavisinde de dıÅa baÄımlılıÄı önümüzdeki yıllarda en aza indirmeyi hedefliyoruz.â
Alzheimer HastalıÄı ve Etkileri
Alzheimer hastalıÄı genellikle 65 yaÅ ve üzerindeki bireylerde görülse de, 50’li hatta 40’lı yaÅlarda da ortaya çıkabilmektedir. HastalıÄın ilk belirtileri genellikle unutkanlık ile baÅlar ve teÅhis konulması 2-3 yıl sürebilir. UnutkanlıÄın yanı sıra, problem çözme yeteneÄinde azalma ve günlük iÅlerde zorluk çekme gibi diÄer semptomlar da hastalıÄın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkar.
Alzheimer, yaÅlı nüfus arasında giderek daha yaygın bir ölüm nedeni haline gelmekte olup, Türkiye’de bu hastalık 5. sırada yer almaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2023 yılında ülkemizde 65 yaŠüzeri yaÅlı nüfus oranının %10’un üzerine çıkmasıyla birlikte Alzheimer sıklıÄının büyük bir hızla artması beklenmektedir.
Genetik Faktörler ve Riskler
Alzheimer hastalıÄının kesin bir tedavisi bulunmamakla birlikte, hastalıÄın ilerleyici yapısı nedeniyle teÅhis konulduktan sonra hastaların ortalama yaÅam süresi 8 ila 10 yıl arasında deÄiÅmektedir. Ancak genetik faktörlere baÄlı olarak bazı hastalarda bu süre 20 yıla kadar çıkabilmektedir. Alzheimer için en büyük risk faktörü yaÅlanmadır.
- Ailede Alzheimer hastası olması, kiÅinin hastalıÄa yakalanma olasılıÄını artırmaktadır.
- GeçmiÅte yaÅanan ciddi baÅ travmaları, Alzheimer riskini yükselten diÄer nedenler arasındadır.
- Kalp ve damar saÄlıÄı problemleri de risk faktörlerinden biridir.
- Fiziksel aktivite eksikliÄi, dengesiz beslenme ve zihinsel olarak aktif olmamak, Alzheimer’ı tetikleyen önemli faktörlerdir.
Sonuç olarak, Alzheimer hastalıÄına yönelik farkındalıÄımızı artırmak, bu hastalıÄın tedavisi için gereken yerli üretimi desteklemek ve saÄlıklı yaÅam alıÅkanlıklarını teÅvik etmek büyük bir öneme sahiptir.