Acil Servislerde İshal Vakalarında Artış
Son günlerde acil servislerde; ishal, bulantı, kusma ve yüksek ateş gibi şikayetlerle yapılan başvuruların sayısında önemli bir artış gözlemleniyor. Uzun süre hastalığı geçmeyen ve bu durumdan tedirgin olan birçok vatandaş hastanelere başvurarak sağlık hizmeti almakta. Acil Servis Uzmanı Prof. Dr. Ersin Aksay, “Son bir aydır ishal vakalarında belirgin bir artış yaşanıyor. Hastanemizde bu durumu yaşayan bireylerin sayısı giderek artmakta. Özellikle son bir ay içinde böyle bir artışla karşı karşıyayız” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Viral Hastalıkların Etkisi
Prof. Dr. Aksay, “Başvuran hastaların çoğu ishal şikayeti ile geliyor. Bazı hastalarda bulantı, kusma, yüksek ateş belirtileri de gözlemleniyor. Yüksek ateşi olan hastalarda yaygın kas ve kemik ağrısı ile uzamış ishallerde sıvı kaybına bağlı yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlar ortaya çıkabiliyor. Hastanemizde günde 20-30 böyle vakaya rastlıyoruz. Bu vakaların çoğu virüs hastalıklarına bağlı olarak gelişiyor. Ancak az bir kısmı bakteriyel ve bazıları da parazitsel enfeksiyonlar nedeniyle oluşuyor. Hasta bazında düşündüğümüzde, ileri inceleme yapmadan hangi etkenle enfekte olduklarını anlamak gerçekten zor; ama genel olarak çoğunluğun viral hastalıklar olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
İshal Uzarsa Hastaneye Başvuru Gerekliliği
Hastalığın uzaması durumunda, kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurgulayan Aksay, “Sistemik hastalığı olan, ileri yaştaki bireylerde, uzun süreli ishali olan kişilerde, kemoterapi gören bireylerde ve diyabet ya da böbrek yetmezliği olan hastalarda sıvı kaybına bağlı akut böbrek yetmezliği riski doğabiliyor. Bu hasta gruplarının mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor. Bunun dışında, ishal süresinin uzaması; yani normalde viral hastalıklarda ishal süresinin 2-3 günle sınırlı kalması beklenirken, 3-4 günden daha fazla sürüyorsa ve ishalde kan görünüyorsa, ateş var ise ya da aşırı bulantı-kusma nedeniyle sıvı alımı azalmışsa, bu hastaların mutlaka tetkik edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Dışarıdan Yenen Yiyeceklerin Önemi
Bu tür rahatsızlıkların nedenlerine de değinen Prof. Dr. Ersin Aksay, “Dışarıdan yenilen çiğ sebzeler, özellikle salata tüketimi ile bu tür enfeksiyonlar yayılabiliyor. Aile içinde herhangi bir bireyin enfekte olması durumunda, diğer bireylere bulaşma riski artıyor. Bu nedenle şu günlerde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar şunlardır:
- Dışarıdan yenilen yiyeceklerin güvenilirliğine dikkat edilmelidir.
- Özellikle su kaynağından emin olunmayan yerlerde yaş sebze ve meyve tüketilmemelidir.
- Kümes hayvanlarıyla ilgili gıdalar iyi pişirilmeden tüketilmemelidir.
- İshal yaşayan bireylerde el hijyenine özen gösterilmelidir.
Ayrıca, hastaların sıvı tüketimlerini artırmaları, özellikle yağlı gıdalardan kaçınmaları ve sindirimi kolay gıdalara yönelmeleri gerektiği önemle vurgulandı.”