YÖK’ten Lisansüstü Eğitimde Yayın ve Akreditasyon Şartı

yokten-lisansustu-egitimde-yayin-ve-akreditasyon-sarti

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), lisansüstü eğitim programlarının kalitesini yükseltmek amacıyla “yayın” ve “akreditasyon” kriterleri getirerek eğitim standartlarını daha da güçlendirdi.

Yükseköğretim alanında kalitenin artırılması hedefiyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK), lisansüstü eğitim programlarına yönelik yeni standartlar belirledi. Yapılan yazılı açıklamaya göre, artık lisansüstü eğitim öğretim programları, belirlenen “yayın” ve “akreditasyon” kriterlerine göre açılacak ve yürütülecek. Bu yeni düzenleme, “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” çerçevesinde uygulanacak ve her program için ayrı ayrı belirlenen yeterliliklerin karşılanmasını zorunlu kılacak.

Açılacak doktora programları için üniversite kadrosunda en az altı öğretim üyesinin bulunması gerekecek. Bu öğretim üyelerinden en az ikisinin profesör, birisinin profesör olması durumunda ise en az ikisinin doçent olması şartı aranacak. Yüksek lisans programları ise en az üç öğretim üyesi ile açılabilecek, bu öğretim üyelerinden en az ikisinin profesör ve/veya doçent unvanına sahip olması gerekecek.

YÖK, lisansüstü eğitim öğretim programlarının kalitesini belirleyecek öğretim üyelerinin yayın performanslarına da odaklanıyor. Programlarda görev alacak öğretim üyelerinin başına düşen yayın veya eser sayısı ortalamasının en az bir olması ve doktora programları için en az bir programın akredite edilmiş olması gerekiyor.

Ayrıca, lisansüstü eğitimde görev alacak öğretim üyelerinin, eğitim öğretim ve araştırma altyapı imkanlarına sahip olması, farklı bilim ve sanat dallarından öğretim üyelerinin katılımı gibi hususlar da dikkate alınacak. YÖK’ün bu hamlesiyle, lisansüstü eğitimin kalitesinin artırılması ve uluslararası standartlara ulaşması amaçlanıyor.

Lisansüstü programlar için belirlenen asgari yeterliliklerin 2026-2027 eğitim öğretim yılı sonuna kadar sağlanması gerekiyor. Bu süre zarfında gerekli kriterleri karşılamayan programlara yeni öğrenci alımı yapılmayacak, böylece eğitim kalitesinin sürekli olarak iyileştirilmesi hedefleniyor.

Exit mobile version