Türkiye’de İşsizlik Oranı Avrupa Ülkelerinin Çok Üzerinde: Derinlemesine Analiz

turkiyede-issizlik-orani-avrupa-ulkelerinin-cok-uzerinde-derinlemesine-analiz-qjRTtMOf.jpg

Türkiye’de İşsizlik Durumu: Temmuz 2024 Hanehalkı İşgücü Araştırması Sonuçları

TÜİK, Temmuz 2024 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçlarını 10 Eylül 2024 tarihinde açıkladı. Araştırmanın verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı %8,8, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise %26,5 olarak belirlendi. TÜİK’e göre, Türkiye genelinde 15 yaş ve üzerindeki bireyler arasında dar tanımlı işsiz sayısı, 2024 Temmuz ayında 3 milyon 167 bin olarak tespit edildi.

Geniş Tanımlı İşsiz Sayısı 10,7 Milyon

DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yola çıkarak yaptığı hesaplamalara göre, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı Temmuz 2024 itibarıyla 10 milyon 681 bin kişi olarak kaydedildi. TÜİK’e göre, pandemi öncesi dönemde, yani 2019 Temmuz ayında %13,9 olan dar tanımlı işsizlik oranı, 2024 Temmuz ayında %8,8’e gerilemiştir. Ancak, aynı dönemde geniş tanımlı işsizlik oranı %19,3’ten %26,5’e yükselmiştir. Son bir yıl içerisinde geniş tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 977 bin artarak 8,7 milyondan 10,7 milyona çıkmıştır. Covid-19 salgını sonrası geniş tanımlı işsizlik oranı 7,2 puan, geniş tanımlı işsiz sayısı ise 4 milyon 75 bin kişi artış göstermiştir.

Türkiye’deki İşsizlik, AB ve OECD Ortalamalarının Üzerinde

DİSK-AR raporuna göre, Türkiye’nin dar tanımlı işsizlik oranı, OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında en kötü dördüncü yer olarak kaydedilmiştir. OECD ülkeleri arasında en yüksek dar tanımlı işsizlik oranlarına sahip olan ülkeler sırasıyla %11,5 ile İspanya, %9,9 ile Yunanistan ve %9,8 ile Kolombiya’dır. Türkiye, %8,8’lik dar tanımlı işsizlik oranı ile en yüksek işsizlik oranına sahip dördüncü ülke konumundadır.

  • AB ülkeleri ortalamasında dar tanımlı işsizlik oranı %6,
  • OECD üyesi ülkeler ortalamasında ise işsizlik oranı %5’tir.

Yüzde 8,8 ile Türkiye’deki dar tanımlı işsizlik, AB ortalamasından 2,8 ve OECD ortalamasından 3,8 puan daha yüksektir.

Kadın İşsizliği Erkeklerden Daha Yüksek

Türkiye’de kadınların istihdama katılma oranları erkeklere kıyasla oldukça düşük seviyelerde kalırken, kadın işsizliği de erkeklere oranla daha yüksek seyretmektedir. Kadın işsizliği ile erkek işsizliği arasındaki fark giderek açılmaktadır. TÜİK’in açıkladığı dört ayrı işsizlik türünde, kadın işsizliği sürekli olarak erkek işsizliğinden daha yüksek bir seviyede gerçekleşmektedir. Temmuz 2024 itibarıyla mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde %7,0, kadınlarda ise %12,4 olarak belirlenmiştir. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) erkeklerde %21,1, kadınlarda ise %35,7 olarak hesaplanmıştır. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 14,6 puandır.

Exit mobile version