TÜİK Enflasyon Sepeti Tartışmaları

tuik-enflasyon-sepeti-tartismalari-kyHyBxej.jpg

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon sepetine ilişkin açıklamalardan kaçınması ve eski verileri silmesiyle ortaya çıkan tartışmalar büyümekte. Başkan Erhan Çetinkaya, eleştirilere yanıt vermek için basın toplantısı düzenlemiş ancak aynı gün eski verileri resmi sitesinden kaldırmıştır. Son yıllarda madde sepeti fiyatlarını açıklamayı bırakan TÜİK, yargı kararlarına rağmen bu uygulamadan vazgeçmemektedir. Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, kurumun enflasyon hesaplamalarında kullandığı ürün fiyatlarını güncellememesi nedeniyle hesaplara duyulan güvensizliği artırmıştır. Aktaş’ın eski verileri baz alarak yaptığı hesaplamalarda doktor muayenesinin 34 lira, kiranın ise 5 bin lira olduğu ortaya çıkmıştır.

Halkı Fakirleştiren Yaklaşım

Detaylı veri paylaşımı yerine var olan verilerin silinmesinin şüpheleri artırdığını belirten Prof. Dr. Cem Başlevent, konunun uzmanı akademisyenlerle yapılması gereken toplantının gazetecilerle gerçekleştirilmesinin şeffaflık açısından yetersiz olduğunu ifade etmiştir. Başlevent, TÜİK’in var olan verileri silerek madde sepetini açıklamak için bir gün daha çalışması gerektiği bahanesinin inandırıcılığı olmadığını vurgulamıştır. Çetinkaya, enflasyon oranlarını açıklayan ENAG ve İTO’yu da eleştirmiştir. ENAG Kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise TÜİK yöneticilerinin 2018 yılından bu yana verileri kontrolsüz bir şekilde sunduğunu ve 2020 yılından itibaren ise verileri manipüle ederek açıkladığını belirtmiştir.

Zamlar Temmuza Ertelendi

Düzenlediği toplantıda memur ve emekli maaşlarını belirleyen haziran ayı enflasyonunun beklentilerin altında açıklanmasıyla ilgili eleştirilere yanıt veren TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, kamu zamlarının temmuz ayına ertelendiğini ve kurlardaki istikrarın etkili olduğunu ifade etmiştir. Çetinkaya, enflasyonun kısmen elektrik zammının etkisiyle arttığını ve Türkiye’deki şirket kârlarının enflasyonu yukarı taşıdığını belirtmiştir.

Exit mobile version