TOBB’dan Gelir Vergisi Dilimlerinde Yenilikçi Düzenleme Talebi

tobbdan-gelir-vergisi-dilimlerinde-yenilikci-duzenleme-talebi-ePkjwGDc.jpg

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan İstihdam ve Ücret Düzenlemesi Talebi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, çalışanların alacakları net ücretlerin artırılabilmesi için gelir vergisi basamakları ve oranlarının yanı sıra prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklamalar, “İş Dünyası İstişare Toplantısı” sırasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler Konferans Salonu’nda yapıldı.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’deki istihdam piyasasının katı olduğunu belirterek, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun esnek bir mevzuata ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

GELİR VERGİSİ DİLİMLERİNDE DÜZENLEME ÇAĞRISI

Hisarcıklıoğlu, gelir vergisi basamaklarının daralmasıyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Orta gelirli bir çalışanın yılın ortasında en yüksek gelir vergisi dilimine, yani yüzde 40’lık vergi dilimine girmesi hem adil değil hem de mantıklı değil. Benzer bir durum, SGK prime esas tavan ücretinde de yaşanmaktadır. Geçmişte tavan ücret asgari ücretin 5 katı olarak uygulanırken, bugün bu oran 7,5 kat olarak belirlenmiştir. Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranlarının yanı sıra prime esas ücret tavanının yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Mevcut istihdamın korunması ve yeni iş alanlarının yaratılması için istihdam teşviklerini de son derece önemli görüyoruz.”

Hisarcıklıoğlu, geçmişten beri uygulanan 5 puanlık prim teşvikinin, istihdama doğrudan destek sağladığını ve uygulanmasının oldukça basit olduğunu da dile getirdi.

İLAVE TEŞVİK TALEBİ

Son dönemlerde, özellikle emek yoğun sektörlerin, ham madde ve enerji maliyetlerindeki artışlar nedeniyle ihracatta rekabetçiliklerini kaybettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları ekledi: “Emek yoğun sektörlerde iş gücü kaybının önüne geçmek için ilave teşvikler sunmalıyız. Siparişlerinde azalma yaşayan firmalarımızın üretim ve satışlarının düşmemesi adına, kısa çalışma ödeneğinin tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi, fazla prosedürel zorluklara tabi olmadan devreye alınmasını bekliyoruz. Ayrıca, deprem bölgesindeki işletmelerimizin yaşadığı sıkıntılar maalesef devam ediyor. Vergi ve sigorta prim borçlarının, tıpkı 1999 depreminde olduğu gibi terkin edilmesi, depremden zarar gören firmalarımızın yeniden ayağa kalkmalarını sağlayacaktır.”

Toplantıda ayrıca, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile TOBB arasında “Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP)” ile “Kadın İstihdamı İş Birliği” protokolleri imzalandı.

Exit mobile version