Türkiye’de Basın Özgürlüğü ve Kamu Reklamları Üzerine Gözlemler
Son yıllarda Türkiye’de basın özgürlüğü giderek gerilemekte, bu durum kamu reklamlarının medya kuruluşlarına dağılımında da kendini göstermektedir. Yapılan araştırmalar, kamu bankalarının son 20 yılda muhalif yayın organlarına hiç reklam vermediğini ortaya koymuştur. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, kamu bankalarının son 20 yıllık reklam bütçesinin 43 milyar lira olduğunu ifade ederek, “Kamu reklamlarından SÖZCÜ, Cumhuriyet, Birgün, Milli Gazete, Karar ve Evrensel’e tek bir santim bile ilan verilmedi.” şeklinde dikkat çekici bir değerlendirme yaptı.
‘35 Milyon Liralık Ceza’
Çakırözer, “İzlenmeyen kanallar ve tabela gazetelere yoksul halkın parası hortumlanıyor.” diyerek eleştirilerini sürdürdü. Ayrıca, Dezenformasyonla Mücadele Yasası’nın ardından haberciliğin sansürlendiğini ve habercilerin casusluk ve etki ajanlığı gibi suçlamalarla hedef alındığını vurguladı. “1 milyon habere erişim engeli geldi. 7 TV kanalına 35 milyon lira ceza kesildi, gülmek dahi yasak.” ifadelerini kullandı. TBMM’de Basın İlan Kurumu’na ilişkin yasa teklifi üzerine konuşan Çakırözer, “Bu ülkede katliamın, ihmalin, yolsuzluğun, tacizin bilinip hesabının sorulmasını engellemek için el ele vermiş bir çete var. Başında iletişim komiseri ve iktidar talimatıyla haberi suç sayan savcılar var.” şeklinde sert eleştirilerde bulundu.
Öte yandan, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından bulunduğu durumu gözler önüne sermektedir. Türkiye, 180 ülkenin yer aldığı bu endekste 158. sırada yer almakta ve ‘çok vahim’ kategorisinde değerlendirilmektedir. Geçtiğimiz yıl ise Türkiye, 165. sıradaydı.
‘Basın İlan, Emlak Şirketine Dönüşmüş’
CHP’li Utku Çakırözer, “Türkiye’de katliamın, yolsuzluğun bilinip hesabının sorulmasını engellemek için el ele vermiş bir çete var.” diyerek bu çetenin Basın İlan Kurumu aracılığıyla iktidarın hoşlanmadığı gazetelerin ilan haklarını gasp ettiğini belirtti. “Uyduruk gerekçelerle ceza yağdırıyorlar. Çok sesliliği yok ediyor, gazetecileri işsiz bırakıyorlar. 3 ayda 33 Anadolu gazetesi kapandı, 1.800 olan yerel gazete sayısı 700’e düştü. Basın İlan ise emlak şirketine dönüşmüş. O binayı sat, öbürünü kirala.” şeklinde konuşarak, durumun ciddiyetine dikkat çekti.