Swap Hariç Net Rezervlerde Artış ve Yabancı Sermaye Etkisi

swap-haric-net-rezervlerde-artis-ve-yabanci-sermaye-etkisi-UmXqd9HH.jpg

Swap Hariç Net Rezervlerde Artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) swap hariç net rezervler yaklaşık 4 yıl aradan sonra ilk kez pozitif bölgeye geçerek son 2 ayda 67 milyar dolarlık bir artış kaydetti.

Yabancı Sermaye Girişlerinin Etkisi

Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sıcak paranın Türkiye ekonomisine maliyetini değerlendirirken, Merkez Bankası rezervlerindeki artışın sadece 25 milyar dolarlık kısmının sıcak para girişinden kaynaklandığını vurguladı. Bu durumun kalıcı olmayabileceğini belirten Babuşcu, yatırımcı algısındaki değişikliklerin sıcak paranın hızlıca geri çekilmesine ve döviz kurunda dalgalanmalara yol açabileceğini belirtti.

Carry Trade İşlemi ve Kazanç Hesabı

Prof. Dr. Babuşcu, Carry Trade işlemlerinden nasıl para kazanıldığını örnekleyerek açıkladı. Yabancı yatırımcı girişlerinin hızlanacağını belirten Babuşcu, kısa vadeli yatırımcıların piyasalarda sürekli mevcut oldukları ve ani değişimlere karşı hassas olduklarına dikkat çekti.

Dolar/TL Tahmini: Babuşcu, dolar/TL kurunun yıl sonu itibariyle 38 lira civarında oluşacağını tahmin etti. Merkez Bankası’nın spesifik bir döviz kuru hedefi olmadığını belirten Babuşcu, “Merkez Bankası’nın bu şekilde bir hedefi yok ama benim tahminim dolar kuru yıl sonu itibariyle 38 lira civarında oluşacak. 40 lira seviyesine ulaşma olasılığı ise oldukça düşük” şeklinde konuştu.

Exit mobile version