Elektrikli Araçların Artışı ve Bakım Maliyetleri
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan rapora göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının hızla artmasıyla 2030 yılı sonuna kadar dünya genelinde elektrikli otomobil sayısının on kat artması bekleniyor. Bu dönemde, satılan araçların %60’ından fazlasının elektrikli olması öngörülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılının ocak-eylül döneminde trafiğe kaydedilen 746 bin 595 otomobilin %63,1’i benzinli, %14,6’sı hibrit, %12,4’ü dizel, %8,8’i elektrikli ve %1,1’i LPG yakıtlıdır.
Eylül ayı itibarıyla trafiğe kayıtlı 15 milyon 963 bin 660 otomobilin %34,6’sı dizel, %32,3’ü LPG’li, %30’u benzinli, %2,1’i hibrit ve %0,9’u elektrikli araçlardan oluşmaktadır. Kullanıcılar, içten yanmalı motorlara sahip araçlara göre elektrikli araçların daha düşük bakım maliyetleri sunması nedeniyle bu araçlara yönelmektedir. Elektrikli araçların kullanımının artması, sürücülerin elektrikli otomobil servislerine olan talebi artırmaktadır. İçten yanmalı motorlu araçların bakımında motor yağı, hava filtresi, polen filtresi, yağ filtreleri ve yakıt filtresi gibi birçok maliyet kalemi bulunurken, elektrikli araçların rutin bakımları genellikle sadece polen filtresi değişimi ve fren hidroliği kontrolü ile sınırlıdır. Ayrıca, elektrikli araçların bakım süreleri, içten yanmalı araçlara kıyasla çok daha uzun vadeli olabilmektedir.
Elektrikli Araç Bakımında Yenilikçi Yaklaşımlar
Elektrikli araç bakımı yapan bir işletmenin satış sonrası servis müdürü Hızır Öksüz, elektrikli araçların çevre dostu olmasının yanı sıra servis hizmetlerinde de farklı bir bakış açısına sahip olduklarını belirtti. Öksüz, “Elektrikli araçların bakım periyotları daha az maliyetlidir. İçten yanmalı araçlarda sık sık motor bakımı ve birçok filtrenin değiştirilmesi gerekmektedir; ancak elektrikli araçlarda bu durum daha kolay ve daha az maliyetli. Elektrikli araçlar için bakım süreleri daha uzundur ve belirli kilometrelerde değil, daha geniş zaman dilimlerinde gerçekleştirilmektedir,” ifadelerini kullandı.
Elektrikli otomobil tamircisi Hüseyin Küçükosman, mesleğe 1994 yılında başladığını ve 2018 yılından itibaren elektrikli araç ustalığı yaptığını belirtti. Küçükosman, “Elektrikli araçların bakımı daha basit. Teknoloji her geçen gün ilerliyor; bu nedenle yenilikçi olmak hayati önem taşıyor. Bakım süreci, içten yanmalı motorlara göre daha kısa ve daha basit oluyor,” dedi. Ayrıca, yaklaşık 9 yıl içten yanmalı motorlarda ustalık yapan Volkan Baykal, son 6 yıldır elektrikli otomobil tamirciliği yaptığını ifade ederek, elektrikli araçların bakım maliyetlerinin oldukça düşük olduğuna dikkat çekti. Baykal, “Elektrikli araçlar, sürüş açısından birçok avantaja sahiptir. Yolda kalma kaygınız olmuyor; örneğin Bolu Dağı’na tırmanırken içten yanmalı araçların çoğu hararet yapabilirken, elektrikli araçlarda böyle bir sorunla karşılaşmıyorsunuz,” şeklinde konuştu.
Bataryaların Güvenliği ve Kullanıcı Deneyimleri
Sektörde iki yıldır çalışan ve Malatya İnönü Üniversitesi Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü mezunu olan Furkan Şahin, bataryalar üzerine çalışmalar yaptığını belirtti. İnsanların bataryalardan korktuğuna değinen Şahin, “Bataryaların içinde gerekli koruma bileşenleri ve parçaları var; sigortalar, röleler, koruma devreleri ve DMS kartları gibi. Bu nedenle batarya paketlerinin tehlikesi oldukça düşüktür. Akım fazla geldiğinde veya başka bir sorun oluştuğunda, batarya paketinin içindeki DMS kartı bu duruma müdahale eder. DMS kartı devreye girmediğinde bile, batarya paketindeki sigortalar olası sorunları önler,” ifadelerini kullandı.
Mesleğini seçerken hedefinin elektrikli araçlar ile ilgili her konuya ve arızaya hakim olmak olduğunu belirten Şahin, yurt dışında eğitim aldıktan sonra Türkiye’de yerli otomobil Togg’un fabrikasında çalışma arzusunu dile getirdi. Elektrikli otomobil kullanıcısı Akın Terler, ÖTV avantajından yararlanmak için elektrikli araç aldığını ve kullanmaya başladıktan sonra farklı elektrikli araçlar satın aldığını ifade etti. Terler, “Yeniden fosil yakıtlı bir araç alır mısınız?” sorusuna, “Kesinlikle almam. Elektrikli araçların kullanımı, hızlanması ve bakım maliyetleri çok daha avantajlı,” yanıtını verdi.
Elektrikli araç satış direktörü Barış Aygen, satışların her geçen yıl artış gösterdiğini ve sürüş keyfinin içten yanmalı araçlara kıyasla daha iyi olduğunu vurguladı. Aygen, “Bakım maliyetlerinin düşük olması, kullanıcıların tercihinde önemli bir etken. Elektrikli araçlarla ilgili insanların birçok sorusu var; ‘Bununla nereye kadar gidebilirim? Menzili ne kadar? Bataryası bozulur mu? Elektrikli araçlarda yolda kaldığımda ne yapmalıyım?’ gibi sorular çok sık geliyor. Biz de bu meraklı kişilere doğru bilgiler vererek, karar vermelerini kolaylaştırmaya çalışıyoruz,” diye ekledi.