Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Önemli Düzenlemeler
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeyle, vergi mükellefleri için önemli değişiklikler hayata geçirildi.
Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, bu tebliğ ile birlikte, vergi mükellefleri tarafından sıklıkla kullanılan ancak henüz elektronik ortamda düzenlenemeyen gider pusulasının, elektronik ortamda düzenlenebilmesi kolaylaştırılacak. Bu kapsamda, gider pusulalarının taraflarca ıslak imzayla imzalanması yerine, tarafların bilgileri elektronik ortamda ya da iletişim araçları vasıtasıyla doğrulanabilecek.
Benzer bir şekilde, şu anda elektronik ortamda düzenlenebilen müstahsil makbuzlarının da elektronik ortamda düzenlenebilmesinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu belge için de tarafların ıslak imza yerine elektronik ortamda ya da iletişim araçlarıyla bilgilerini doğrulama imkanı tanınacak.
E-DEKONT DÜZENLENMESİ İMKANI
Ayrıca, finansman ve tasarruf finansman şirketleri ile ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarına, banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi işlemlerine istinaden e-dekont düzenleme imkanı getirildi. Bu düzenlemeyle, işlem süreçlerinin daha şeffaf ve takip edilebilir hale gelmesi amaçlanmaktadır.
Risk analiz çalışmaları ve muhasebe süreçlerinin etkinliğini artırmak amacıyla, e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerin düzenleyeceği faturaların toplam tutarı, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 3 bin lirayı aşması durumunda, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren ise tutara bakılmaksızın e-arşiv fatura olarak düzenlenmesi zorunlu hale getirildi.
ÖZEL ENTEGRATÖRLÜK İZİNLERİNİN İPTALİ
Diğer taraftan, vergi güvenliğinin sağlanması amacıyla, üretilen ve ithal edilen inşaat demirinin, üretim ve ithalat aşamasından yapı müteahhidine teslimine kadar olan tüm süreçlerin elektronik ortamda izlenebilmesi için İnşaat Demiri İzleme Sistemi’ne dahil olma zorunluluğu getirildi. Bu sistem kapsamında, brüt satış hasılatı 1 milyon liranın üzerinde olan mükelleflere, e-irsaliye uygulamasına dahil olma yükümlülüğü getirildi.
Mükelleflerin elektronik belge uygulamalarını kullanma yöntemlerinden olan doğrudan entegrasyon yönteminin etkinleştirilmesi için belirli kapasite ve bilgi işlem alt yapısına sahip olan mükelleflerin bu yöntemi kullanabilmesi sağlanacak. Tebliğle, elektronik belge uygulamaları kapsamında mükelleflere hizmet verebilmek için GİB tarafından izin verilen özel entegratörlerden, mevzuat ve teknik düzenlemelere aykırı davrandığı tespit edilenlere yönelik işlemler belirlendi.
- Eksiklikleri tespit edilen özel entegratörlere özel usulsüzlük cezası kesilecek.
- Eksikliklerin giderilmesi talep edilecek.
- Belirtilen süre içerisinde eksiklikleri gidermeyenler için özel entegratörlük izinleri GİB tarafından iptal edilebilecek.
- Aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez eksiklik tespit edilenler için de benzer yaptırımlar uygulanacak.
Benzer düzenlemeler, elektronik belge uygulamalarını doğrudan kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığıyla kullanan mükellefler için de geçerlidir.