Goldman Sachs Ekonomistlerinden Enflasyon Raporu
Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil, Türkiye’nin kasım ayı enflasyon verilerine ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yayımladı. Raporda, enflasyonun dinamikleri ve özellikle gıda fiyatlarının etkisi üzerinde duruldu.
ŞOK GEÇİCİ AMA GEÇİŞKEN
Raporda, gıda enflasyonunun oldukça dikkat çekici olduğu ve Türkiye’de yüksek seyreden enflasyon beklentilerini yönlendirdiği vurgulandı. Ekonomistlerin ifadesine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) aralık ayında gerçekleştirmesi beklenen faiz indirimi, gıda enflasyonunun yükseldiği bir ortamda atılmış erken bir adım olarak değerlendirilmekte. Bu durum, yeniden dolarizasyon riski doğurabilir.
Ayrıca, “Şokun kendisi geçici olsa da yüksek enflasyon rejimlerinde bu tür şokların geçişkenliği artar ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerindeki çekirdek bileşenlere daha kolay yansır” şeklinde bir değerlendirme yapıldı. Goldman Sachs, arz şoklarından kaynaklanan yüksek gıda enflasyonunun para politikasının kontrolü dışında kabul edilse de mevcut ortamda ikincil etkilerin güçlü olma olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Bu nedenle, TCMB’nin bu durumu dikkate almak zorunda kalacağı ifade edildi.
Banka, TCMB’den ocak ayında bir faiz indirimi beklentisini koruduğunu da not etti.
‘Bu iş Akçay’a kalsa faiz indirimi olmaz’
Geçtiğimiz hafta Citi’nin konferansına katılmak üzere Londra’ya giden TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bu hafta Bank of America (BofA) Merrill Lynch konferansı için yeniden Londra’da bulundu. Akçay, önceki akşam Londra’ya varır varmaz bir grup yatırımcı ile bir araya geldi.
CNBC-e’nin aktardığına göre, bu ikili ya da küçük grup sohbetlerinde yabancı yatırımcıların genel izlenimi, Cevdet Akçay’ın enflasyondaki düşüş hızından memnun olmadığı yönünde oluştu. Akçay’la yapılan buluşmalara katılan bir yatırımcı, “Bu iş Akçay’a kalsa faiz indirimi olmaz” izlenimini aktardı. Bu durum, TCMB’nin gelecekteki politikaları üzerinde önemli bir etki yaratma potansiyeline sahip.