Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Ekonomi Gündemi Üzerine Açıklamaları
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında ülke ekonomisi ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Göreve başladıkları ilk günden itibaren, önceliklerinin Türkiye’nin dış kırılganlığını azaltmak ve enflasyonu kontrol altına almak olduğunu belirtti. Şimşek, geçen yıl mayıs ayı itibarıyla 57 milyar dolar seviyesinde olan cari açığı, 19 milyar dolar seviyelerine indirdiklerini vurguladı.
Şimşek, “Cari açığı önemli ölçüde azalttık, bu bizim birinci kazanımımız. Bu, dış kaynak ihtiyacımızı azalttı ve kırılganlığımızı da azaltmış oldu. İkinci olarak ülkenin rezervlerini iyileştirdik. Uluslararası rezervlerimiz, geçen yıl mayıs ayında brüt olarak 98,5 milyar dolardı; son açıklanan resmi rakamlar ise 147 milyar dolar civarına çıktı. Cuma günü kapanış itibarıyla rezervlerimiz 153 milyar doların üzerine çıkmıştır.” dedi.
Bu 98,5 milyar dolarlık rezervin swap dahil bir rakam olduğunu ve swap hariç tutulduğunda eksi 60,5 milyar dolara kadar düştüğünü belirten Şimşek, “Swap hariç net rezervlerimiz 78 milyar dolar iyileşme gösterdi. Son haftada ciddi girişler yaşandı; Cuma günü itibarıyla net rezervlerde yaklaşık 90 milyar dolarlık bir iyileşme söz konusu.” ifadelerini kullandı.
Enflasyon Üzerine Değerlendirmeler
Şimşek, vatandaşlarla yaptığı görüşmelerde enflasyonun en kötü ve en adaletsiz “vergi” olduğunu ifade etti. Orta Vadeli Program’ı oluştururken üç yıllık bir perspektif belirlediklerini vurgulayan Şimşek, “İlk yıl enflasyon kontrol altına alındı, dezenflasyon süreci başlamıştır. 2025’in ilk çeyreğinde enflasyonun yüzde 30’lu rakamlara düşeceğini, Haziran ve Temmuz aylarında ise yüzde 20’li rakamlara gerileyebileceğini düşünüyoruz.” dedi. Şimşek, 2025’in sonunda enflasyonun yüzde 20’nin altına inebileceğine inandığını da ekledi.
Şimşek, “Kredibilite, sadece konuşarak kazanılmaz; sonuç üreterek elde edilir. Enflasyonla ilgili tereddütlere saygı duyuyoruz, ancak biz inanıyoruz ki programımız sonuçları üretecektir. Kalıcı refah artışı için enflasyonu tekrar tek haneye indirmek hedefimizdir.” şeklinde konuştu.
Zaman, sabır ve kararlılığın önemine vurgu yapan Şimşek, şok terapi seçeneğini değerlendirmediklerini, uygulamaya ve başarılı programlara odaklandıklarını belirtti. İlk yıl makro finansal istikrarı önceliklendirdiklerini ve rezervlerin, KKM’nin ve cari açığın artık endişe kaynağı olmaktan çıktığını ifade etti.
“Ilımlı Büyüme Sürecine Girdik”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyüme ve enflasyon ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şimşek, “Bunun arka planında güçlü empirik destek var. Geçmiş deneyimler bunu doğruluyor. Kısa vadede enflasyonu düşürürken iç talepte bir miktar yumuşama olacak. Ancak uzun vadede, yüksek ve sürdürülebilir büyümenin temellerini atıyoruz.” diye konuştu.
Şimşek, inişli çıkışlı büyümenin kalıcı zenginlik sağlamadığını vurgulayarak, “Kısa vadede büyüme ile enflasyon arasında ters bir ilişki var gibi görünse de, biz ılımlı bir büyüme sürecine girdik. Orta ve uzun vadede ise dezenflasyon ile birlikte Türkiye yüksek büyüme patikasına geri dönecektir.” ifadelerini kullandı.
Özel sektörün eleştirilerine yanıt veren Şimşek, kısa vadeli dengesizlikleri gidermek için birlikte fedakarlık yapılması gerektiğini belirtti. “Sonrasında düzlüğe çıkmakla kalmayacağız, koşabileceğiz. Sanayicimizin umudu olsun.” dedi.
Vergi Artışları Hakkında Açıklamalar
Şimşek, programın toplumsal sahiplenmesinin yüksek olduğunu ve bu sayede maliyetlerin düştüğünü belirtti. “Hiç kimse inanmazsa, ona göre davranırsa programdan sonuç almak zorlaşır.” ifadelerini kullandı. Vergi artışlarına ilişkin eleştirilerde “haksızlık” yapıldığını dile getiren Şimşek, “Şu anda KDV, Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi’nde bir artış gündemimizde yok, programımızda da yok.” dedi.
657 Milyar Liralık Tasarruf Hedefi
Şimşek, vatandaşların en büyük önceliğinin makul fiyatlarla gıda ihtiyacının karşılanması olduğunu vurguladı. “Bunu nasıl yapacağız? Bütçede tasarruf genelgesinde var. En öncelikli yatırım alanı sulamadır. Su ile toprak buluştuğunda endüstriyel ürün üretebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Yatırımları bu yıl yüzde 15 kısacaklarını belirten Şimşek, üç öncelikli alana kaynak aktaracaklarını hatırlattı: “Bunlar tarımsal sulama, lojistik ve yeşil dönüşüm ile organize sanayi bölgelerinin raylı sistemlerle limanlara bağlanmasıdır.” Tasarruf tedbirlerinin etkisine ilişkin olarak, “2024’te harcamalardan sapma oranı yüzde 1’in altında olacak. Bu da yaklaşık 657 milyar liralık tasarruf anlamına geliyor.” dedi.
Faiz İndirim Süreci ve İstifa İddiaları
Küresel finansal koşulların gevşediğini belirten Şimşek, “Bu kalıcı bir trend. Büyük ihtimalle ticaret ortaklarımızdaki toparlanma da güçlenecek. Bu, ihracatımız açısından olumlu.” değerlendirmesinde bulundu.
İstifa iddialarına yanıt veren Şimşek, “Cumhurbaşkanımız seçim sonrası bana bu sorumluluğu tevdi etti. Benim siyasi bir gündemim yok. Ülkemize hizmet etme fırsatı bulduğum için büyük bir onur duyuyorum.” dedi. Şimşek, programın ekip işi olduğunu ve kendi çıkarları dışında sadece ülkenin menfaatini düşündüğünü ifade etti.
Yatırımcılarla Görüşmeler
Şimşek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD’ye giderek yatırımcılarla görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin, yurt dışında Türkiye’nin potansiyelini ve yatırım fırsatlarını anlatmak için gittiğini açıkladı. “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu programın uygulamasında her türlü desteği alıyoruz.” dedi.
Programı anlatmanın önemine dikkat çeken Şimşek, “Kolaycı çözüm peşinde değiliz, kalıcı kazanımlar peşindeyiz.” diyerek, zorlu sürecin geride kaldığını ama daha fazla çalışmaları gerektiğini belirtti.