Kripto Çılgınlığı ve Bitay: Yüzlerce Mağdurun Sesine Kulak Veren Yok!

kripto-cilginligi-ve-bitay-yuzlerce-magdurun-sesine-kulak-veren-yok-P4vtuar6.jpg

Türkiye’nin Kripto Para Yatırımındaki Yeri

Avrupa’da Türkiye kadar kripto para yatırımı yapan başka bir ülke bulunmamaktadır. Bu durum, yalnızca Türkiye’nin 85 milyonluk nüfusundan kaynaklanmıyor; aynı zamanda nüfusa oranla yapılan değerlendirmelerde de Türkiye, kripto para yatırımı yapan yetişkinlerin yüzde 16’sı ile Avrupa’da birinci sırada yer alıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre, hiçbir Avrupa ülkesinde yetişkinlerin bu oranda kripto para yatırımı yaptığı görülmüyor. Dünya genelinde ise bu yüzdelerle Türkiye’yi geride bırakabilen sadece Nijerya ve Vietnam gibi ülkeler mevcut.

Borsaların Tatlı Müşterileri: Al-Satçılar

Kripto para borsalarının temel gelir kaynağı, alım ve satım işlemlerinde alınan komisyon ücretleridir. Her işlemde, borsalar işlem hacmine göre belirli oranlarda komisyon alarak kazanç sağlarlar. Uzun vadeli yatırımcılar yerine, günlük alım-satım işlemleri yapan yatırımcılar borsaların en değerli müşterilerini oluşturuyor. Piyasa düşse de yükselse de, borsalar her durumda gelir elde etmektedir. Bu sebeple, kripto para borsası açmak birçok girişimci için cazip bir gelir kapısı haline gelmiştir.

Hoş Geldin Bonusu: Abonelik Tuzağı

Bahis sitelerindeki gibi, kripto para borsaları da yeni kullanıcıları çekmek için hoş geldin bonusları sunmaktadır. Yeni bir borsaya üye olduğunuzda, genellikle 500 TL ya da 1000 TL değerinde bonuslar alabilirsiniz. Bu tür teşvikler, enflasyon altında ezilen kitleleri kendine çekerken, birçok kişiyi de tehlikeli bir alışkanlığa sürükleyebilir.

Yüzlerce Mağdur Var

Bu alanda yer almak isteyen borsalardan biri de Bitay.com’dur. Ancak şu sıralar, ardında yüzlerce mağdur bırakmış bir durumda. Bir Bitay mağduru, 15 Mayıs’ta 69 bin lirasını çekmek istemiş fakat o günden bu yana parasını alamamış. Başka bir mağdur ise Nisan ayında para çekim talebinde bulunmuş ve aylardır bekletiliyor. Mağdurlar arasında aile düzeni bozulanlar ve intiharın eşiğine gelenler gibi pek çok trajik hikaye yer almakta. Ümitlerini kaybeden mağdurlar, çareyi gazetecilere başvurmakta buluyor ve 2021’de yaşanan Thodex skandalını hatırlatıyorlar.

Bitay, kağıt üzerinde bir adresi ve web sitesi olan, fakat gerçekte sadece 2 çalışanı bulunan küçük bir işletme. Temmuz ayında şirket, altyapı çalışmaları yürütüldüğünü ve Ağustos ayında bu çalışmaların sona ereceğini, sonrasında mağdurlara ödeme yapılacağını bildirmişti. Ancak Eylül sonuna gelinmesine rağmen şirket hala ödeme gerçekleştiremedi. Kripto para piyasalarına hakim uzmanlar, Bitay’ın kullanıcılarının büyük bir kısmının küçük “hoş geldin” bonuslarıyla abone yapıldığını ve ardından bu paraların toplandığını vurgulamaktadır. Şirketin yatırımlarından beklenen getirinin sağlanamaması ve toplu para çekim taleplerinin karşılanamaması sonucu bir likidite krizi yaşadığı ve bu sebeple ödeme yapamaz hale geldiği de belirtiliyor.

Exit mobile version