Kirayı Elden Ödeyenler için Kritik Uyarı! Ev Sahibi ve Kiracı Arasındaki Gerilim Tırmanıyor

kirayi-elden-odeyenler-icin-kritik-uyari-ev-sahibi-ve-kiraci-arasindaki-gerilim-tirmaniyor-EgZsDSdM.jpg

Kira Ödemelerinde Yeni Düzenleme ve Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile mücadele çerçevesinde önemli bir adım atarak, kira ödemelerinin bankalar ve PTT aracılığıyla yapılmaması durumunda ceza uygulanacağını duyurmuştu. Ayrıca, 2025 yılı itibarıyla kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılacağı bilgisi verildi. Bu yeni düzenlemeler, piyasanın kayıt altına alınması ve fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi amacı taşırken, bazı ev sahipleri arasında rahatsızlık yaratmış durumda.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre, özellikle kontratsız kiralama yapan ve kira bedelini elden alan ev sahipleri, kiracılarıyla sorunlar yaşamaya başladı. Maliye Bakanlığı’nın, ‘kirayı elden veren kiracıya da ceza kesileceği’ yönündeki açıklamalarının ardından, kontratı olmayan veya kira sözleşmesini yenilemeyen kiracılar, ev sahiplerine “kontrat yapalım” talebinde bulunmaya başladılar. Ancak bazı ev sahipleri, vergiden kaçınmak amacıyla bu talebi reddedip, “O zaman ya kiraya zam yaparım ya da evi boşaltırsın” gibi baskılar uygulamaktadır.

Bu durum karşısında kiracılar, haklarını korumak için mahkeme yoluna başvurmayı tercih ediyor. Türkiye genelinde, İstanbul’da 750 bin adet olmak üzere toplamda 1,5 milyondan fazla boş konut bulunduğu belirtildi. Ancak bu dairelerin bir kısmı aslında boş değil; kontrat yapılmadığı için boş görünüyor fakat kiracısı mevcut.

Mahkeme İle Haklarınızı Koruyun

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan avukat Ercan Aslan, “Maliye’nin bu kararı sonrasında ev sahibine dava açmak isteyenlerin sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor. Çünkü kontratsız ve elden ödeme alan ev sahibi sayısı oldukça fazla. Eğer ev sahibi, kira sözleşmesi yapmayı reddediyor ve kirayı elden almak istiyorsa, bu durumu vergi dairesine bildirmeniz mümkün. Kiracılar, yasal haklarını kullanarak kira sözleşmesi talep etmeli ve ödemelerini banka üzerinden gerçekleştirmelidir. Bu durumda, kontrat talebinizi resmi bir şekilde (örneğin noter aracılığıyla) iletmek, haklarınızı koruma açısından önemli olacaktır. Uzun vadede, haklarınızı güvence altına almak adına kontratsız bir kiralama sürecine kesinlikle girmemelisiniz” şeklinde konuştu.

Kira Ödemelerinde Çift Yöntem Uygulamaları

Ayrıca, bazı ev sahiplerinin kiracılara “kiranın bir kısmını elden, bir kısmını ise bankaya yatır” şeklinde tekliflerde bulunduğu öğrenildi. Emlak sektörü ile ilgilenen Murat Gözüpek, “Kira fiyatları son iki yılda yüzde 200’ün üzerinde bir artış gösterdi. Bu durum, ev sahipleri açısından yüksek vergi yükümlülüğü anlamına geliyor. Kira geliri arttıkça, vergi dilimi de yükseliyor. Genelleme yapmak doğru olmaz ancak bazı ev sahipleri, kirasını parça parça almayı tercih ediyor. Bir kısmını bankadan, bir kısmını ise nakit tahsil ediyorlar. Kontrat da bankadan tahsil edilen kısım üzerinden düzenleniyor. Kiracılar bu durumu kabul ediyor çünkü başka alternatifleri yok. Özellikle eski kiracılar için yeni bir eve taşınmak oldukça maliyetli bir süreç. Bu da dolaylı olarak bir vergi kaçakçılığı anlamına geliyor” şeklinde ifade etti.

Exit mobile version