İstanbul Sanayi Odası’ndan İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Değerlendirmesi

istanbul-sanayi-odasindan-ikinci-500-buyuk-sanayi-kurulusu-degerlendirmesi-cpblqABk.jpg

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” sonuçlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Bahçıvan, yazılı açıklamasında, 2023 yılına ait İSO İkinci 500 kuruluşlarının performansını değerlendirirken, küresel ekonomik ortamda yaşanan zorluklara ve Türkiye’deki gelişmelere dikkat çekti.

Bahçıvan, dünya genelindeki yüksek jeopolitik gerilimler, artan kutuplaşma ve sıkı para politikalarının, sanayi sektörünün büyüme dinamikleri üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. Türkiye özelinde ise, 6 Şubat’taki deprem felaketinin ve ekonomi politikalarındaki köklü değişimlerin İSO İkinci 500 sonuçlarına yansıdığını belirtti. Özellikle, ekonomiyi rasyonel bir zemine çekme amacıyla uygulanan faiz artırımlarının, sanayinin finansman ve faaliyet koşulları üzerinde derin etkiler yarattığını vurguladı.

“İSO İkinci 500’ün Daha Hassas Olduğunu Söyleyebiliriz”

Bahçıvan, İSO İkinci 500’ün ekonomik ve finansal büyüklüklerini değerlendirirken, mevcut gelişmeleri dikkate almanın önemine değindi. Şöyle devam etti:

  • “İSO İkinci 500’ün üretimden satışlarının 2023’te ivme kaybederek enflasyonun altında bir büyüme göstermesi dikkat çekici. Bu şirketlerin ihracatında ise bir önceki yıla göre yüzde 6,5’lik bir daralma yaşanmıştır.”
  • “Sanayi istihdamının nispeten durağan seyrettiği bir yılda, İSO İkinci 500’ün ücretli çalışan sayısındaki yüzde 9,1’lik artış ise önemli ve takdire şayan bir gelişmedir.”

Bahçıvan, İSO İkinci 500’ün İSO 500 ile karşılaştırıldığında daha çok küçük ve orta ölçekli işletmeleri içerdiğini belirterek, bu durumun finansal dalgalanmalara karşı daha hassas bir yapı oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, 2023’ün ikinci yarısında ekonomideki politika değişiminin ilk yansımalarının, finansman giderleri, kambiyo zararları ve ödenen faizlerin net katma değerdeki payı gibi verilerle görüldüğünü kaydetti. Şirketlerin faaliyet karlılığını büyük oranda korumasına rağmen, artan finansman maliyetleri ve kambiyo zararlarının dönem karlılığını zayıflattığı gözlemleniyor.

“Ulaşılan Nokta Tatmin Edici Değil”

Bahçıvan, İSO 500’de her yıl titizlikle takip ettikleri AR-GE ve teknoloji faaliyetlerine ilişkin göstergelerin, İSO İkinci 500’deki görünümünü değerlendirirken, 2023’te kısmi bir iyileşme sinyali olsa da, ulaşılan seviyenin tatmin edici olmadığını belirtti. Özellikle, üretimden satışlara oranla AR-GE harcamalarının son üç yıldır durağan kalmasının, dijitalleşme ve yeşil dönüşümün gelecekte küresel rekabet üzerinde belirleyici etkisi olacağı düşünüldüğünde, önemli bir mesele olduğuna dikkat çekti.

Bahçıvan, İSO İkinci 500’ün performansını değerlendirirken 2023 yılının hem iç hem de dış dinamikler açısından zorlu geçtiğini, ülkenin ekonomi politikalarında kritik bir döneme girildiğini ve sanayi kuruluşlarının yeni zorluklarla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Yine de, sonuçların, sanayicilerin en zor faaliyet koşullarında bile ülkeye karşı olan sorumluluklarını fedakarca yerine getirdiğini gösterdiğini vurguladı. Yaşanan tüm zorluklara rağmen, sanayicilerin yatırımlarıyla ekonomik büyüme, ihracat ve istihdama katkı sağlamaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

Exit mobile version