İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nda Ticaret Bakanı Ömer Bolat Açıklamalarda Bulundu

istanbul-hazir-giyim-ve-moda-fuarinda-ticaret-bakani-omer-bolat-aciklamalarda-bulundu-SMTzml2E.jpg

İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı Başladı

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın (İstanbul Fashion Connection-IFCO) 6’ncısı, Avrupa’nın en büyük hazır giyim etkinliği olma özelliği taşıyarak İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Fuarın açılışına katılan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, etkinlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Instagram’a Erişim Engeli ve E-Ticaret Üzerindeki Etkisi

Bakan Bolat, sosyal medya platformu Instagram’a getirilen erişim engelinin e-ticaret üzerindeki etkileri hakkında bir soru üzerine, “Instagram’dan yapılan ticaret, e-ticaret kanununun (Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun) tanımına girmiyor. Çünkü işlemler daha sonra telefon üzerinden WhatsApp ile sözleşmelere dönüşüyor.” ifadelerini kullandı.

İhracatta Kan Kaybı Yaşanmıyor

Bir gazetecinin ihracatta son dönem gelişmelerine dair sorduğu bir soru üzerine Bolat, şunları dile getirdi: “İhracatta kan kaybımız yok. Son bir yıl içinde mal ihracatımız 8,8 milyar dolar, hizmet ihracatımız ise 17,5 milyar dolar artış gösterdi. Ekonomimizin olumlu alanlarının başında ihracattaki ve ekonomik büyümedeki başarılar gelmektedir. İşsizlik oranımız yüzde 8,4’e düştü. Makro göstergelerdeki iyileşmeler umut verici ve olumlu bir yönde ilerliyor.”

AB ve ABD’deki Canlılık Siparişlere Dönüşecek

Hazır giyim ve tekstil ihracatındaki düşüşe ilişkin bir soruya cevap veren Bakan Bolat, “Temmuz ayında ihracatımız yüzde 7,5 oranında arttı. (Avrupa’nın etkisi var mı?) Evet, alım heyetleri gelmeye başladı. Ancak temel problem, Avrupa’da büyük bir ekonomik durgunluk yaşanması. Ortalama büyüme oranı yüzde 0,6.” dedi. Bolat, Avrupa’nın ithalatında yaşanan kayıplara da dikkat çekerek, “Bu, dış talep azlığı olarak yansıyor. Ancak fuardaki canlılık, Avrupa’daki alım heyetlerinin ilgisini gösteriyor. AB ve ABD’de faiz indirimlerinin başlamasını bekliyoruz ve bu, ekonomilerde canlanma sağladığında talep artacak ve bize sipariş olarak geri dönecektir.”

TEMU Üzerine Açıklamalar

Bakan Bolat, Temu isimli çevrim içi alışveriş platformuna yönelik düzenlemelere dair soruları yanıtladı. “Bu düzenleme bir firma ya da şahsa yönelik değil, genel bir ithalat düzenlemesidir.” diyen Bolat, “E-ticaretle ilgili işlemlerde sektörlerde ve ürünlerde hızlı değişimler yaşanıyor. Küçük esnaftan ve tüketicilerden gelen şikayetler dolayısıyla bu düzenlemeyi getirdik. Amacımız, ülkemizde üreten kesimlerin ve esnafın yaşadığı pazar kaybını önlemek.” diye ekledi.

İhracatçıların Şikayetleri ve Destekler

Bakan Bolat, ihracatçıların kur ile ilgili şikayetlerine yanıt vererek, “Orta Vadeli Program çok iyi gidiyor. İhracatçılarımızla girdi maliyetlerini düşürme yönünde ortak çalışmalar yapıyoruz. Yılın ikinci yarısı için ek bütçe talep ettik.” dedi. Ayrıca, “Temmuz itibarıyla yıllık 261,5 milyar dolara ulaştık ve OVP hedeflerini gerçekleştirme yolunda hızla ilerliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Emlak Sektöründeki Yeni Düzenleme

Bakan Bolat, 15 Eylül’de ilan sitelerinde başlayacak yeni düzenlemeye dair bilgiler vererek, “Bu düzenlemenin amacı, manipülatif işlemleri ortadan kaldırmak ve fiyatların gereksiz yere şişirilmesini önlemektir.” ifadelerini kullandı.

Tekstilde Yatırımlar ve Rekabet

Bakan Bolat, bazı tekstilcilerin üretimini Mısır’a kaydırdığına dair yorumlara karşılık, “Türkiye hala imalatta çok güçlü bir ülke. Yabancı yatırımcılar da kar etmek istedikleri için Türkiye’yi tercih ediyorlar.” dedi. Ayrıca, “Bugün burada 3 binden fazla alıcı var ve Türk konfeksiyonunun kalitesine olan inançları ile buradalar.” şeklinde konuştu.

Exit mobile version