ILO: İşçilerin Gelir Payları Dramatik Şekilde Geriledi

ilo-iscilerin-gelir-paylari-dramatik-sekilde-geriledi-Clkv4BYN.jpg

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Raporu: Küresel İş Gücü Gelir Payındaki Düşüş

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2019 ile 2022 yılları arasında küresel iş gücü gelir payında yaşanan 0,6 puanlık bir düşüşün, eşitsizliğin artmasına neden olduğunu ve Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik ilerlemeyi ciddi şekilde zorlaştırdığını bildirdi. ILO, bu konuyla ilgili olarak “2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm” raporunu güncelledi. Rapor, işçilerin küresel gelir pastasından aldıkları payın son 20 yıl içinde önemli ölçüde azaldığını vurguladı.

Raporda, küresel iş gücü gelir payının 2004 yılından bu yana toplamda 1,6 puan düştüğü ve bu düşüşün ilk bakışta küçük görünebileceği ancak bu yıl için iş gücü gelirinde yıllık 2,4 trilyon dolarlık bir açığa denk geldiği ifade edildi.

COVID-19 Eşitsizliği Daha da Derinleştirdi

COVID-19 salgınının, küresel iş gücü gelir payında önemli bir düşüşe sebep olduğu vurgulandı. Rapor, küresel krizlerin mevcut eşitsizlikleri daha da kötüleştirdiğine dikkat çekti. “COVID-19 pandemisi, özellikle sermaye gelirinin en zengin kesim arasında giderek yoğunlaşması nedeniyle mevcut eşitsizlikleri artırmış ve ülkeler içinde ve entre eşitsizliği azaltmaya odaklanan 10 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ne (SKH) ulaşma çabalarını baltalamıştır,” şeklinde bir değerlendirme yapıldı.

İşçilerin şu an itibarıyla küresel gelirin yalnızca yüzde 52,3’ünü aldığı, kalan kısmın ise sermaye geliri tarafından oluşturulduğu belirtildi. Ayrıca, teknolojik ilerlemenin iş gücü gelir payındaki düşüşte etkili olduğu kaydedildi.

Eşitsizlikte Yapay Zeka Riski

Raporda, son aylarda yapay zeka alanındaki gelişmelerin eşitsizliği daha da derinleştirme riski taşıdığına da yer verildi. “Tarihsel kalıplar devam ederse, yapay zeka alanındaki gelişmeler, ilgili çok çeşitli sektörlerde daha güçlü bir politika tepkisi olmadığı takdirde, iş gücü geliri payı üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı oluşturabilir,” uyarısında bulunuldu.

Raporda, istihdam ve eğitim fırsatlarından mahrum kalan gençlerin süregelen sorununa da dikkat çekildi. Bu gençlerin oranının 2015 yılındaki yüzde 21,3’ten, 2024’te yüzde 20,4’e düştüğü belirtildi.

ILO Genel Müdür Yardımcısı Celeste Drake, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ülkelerin iş gücü gelir payının azalması riskine karşı harekete geçmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kapsayıcı büyümeyi sağlamak ve herkes için sürdürülebilir kalkınmaya giden yolu inşa etmek için örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve etkin iş idaresi gibi ekonomik faydaların adil dağılımını teşvik eden politikalara ihtiyacımız var,” dedi.

Exit mobile version