Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Türkiye’ye Dış Kaynak Akışı Değerlendirmesi

hazine-ve-maliye-bakani-mehmet-simsekten-turkiyeye-dis-kaynak-akisi-degerlendirmesi-8gfar3gI.jpg

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’ye dış kaynak akışı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında bölgenin yeniden imarı için uluslararası kuruluşlardan uygun koşullu dış finansman sağlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Şimşek, Türkiye’nin deprem bölgesinin yeniden inşası için Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan ek 250 milyon Euro finansman sağladığını açıkladı. Bu kredi anlaşmasının Bakanlık tarafından imzalandığını belirten Şimşek, geçen yıl da aynı amaçla 250 milyon Euro’luk bütçe finansmanı sağlandığını hatırlattı.

Bakan Şimşek, söz konusu kaynağın deprem bölgesi için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Finansmanla depremden etkilenen yerleşim bölgelerinde iyileştirme ve yeniden imar çalışmalarına katkı sağlanacak, aynı zamanda sağlık sistemine destek olunacak.” şeklinde konuştu.

Konut İnşası, Altyapı ve Sağlık İçin Sağlanan Destekler

Bakan Şimşek, Türkiye’nin deprem sonrası yeniden inşası için uluslararası kuruluşlardan önemli finansman kaynakları elde ettiğini belirterek şunları söyledi: “Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ile ‘Türkiye Deprem Sonrası Yeniden İmar Çerçeve Projesi’ kapsamında 60 milyar yenlik finansman anlaşması imzaladık. Bu kaynaklar İller Bankası, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı projelerinde kullanılacak.”

Ayrıca Şimşek, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın deprem bölgesine yönelik 1,5 milyar Euro’luk finansman paketi açıkladığını ve Dünya, Avrupa Yatırım, İslam Kalkınma ve Asya Altyapı Yatırım Bankalarından da destek aldıklarını belirtti.

Bakan Şimşek, deprem bölgesinde yaşanan acıları hafifletmek ve vatandaşların yaşam kalitesini artırmak için 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandığını açıklayarak, “Bu kaynaklar Türkiye’nin potansiyeline olan güveni ve uluslararası normlara uygun politikaları benimsemesinin bir göstergesidir.” dedi.

Exit mobile version