Emlakçının Kiralık Ev Fiyatını Yükseltme Girişimi

emlakcinin-kiralik-ev-fiyatini-yukseltme-girisimi-NgCbnBj9.jpg

Daha önce emlak sektöründe çalışan S.K., evini internet üzerinde bir ilan sitesi aracılığıyla 15.850 TL’ye kiralamak istedi. S.K.’ye ulaşarak teklif gönderen emlakçı, “Evini 20 bin liraya kiraya verebilirim” önerisinde bulundu. Ev sahibi S.K. ise “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak sizin bu kiraları yükseltme çabanız vicdanınızı rahatsız etmiyor mu? Benim 15.850 lira talep ettiğim kira bedelini, siz nasıl 20 bin liraya çıkarabiliyorsunuz? Sizin gibi emlakçılar yüzünden kira fiyatları tavan yaptı” şeklinde tepkisini dile getirdi. Ev sahibi, emlakçı ile olan yazışmalarını sosyal medyada paylaşarak ayrıca Ticaret Bakanlığı’na ve Ankara Tüm Emlakçılar Odası’na şikayette bulundu.

Emlakçının Açıklamaları

Emlak işiyle ilgilenen S.K., konuyla ilgili DHA’ya yaptığı açıklamada, “Ben bir kiralık daire ilanı verdim. İlana 16 bin lira civarında bir fiyat yazdım. Bir emlakçı arkadaş bana ulaştı, ‘Dairenizi 20 bin liraya kiraya verebilirim, memur kefili var, kendileri de memur’ dedi. Ben de kendisine neden böyle bir fiyat teklif ettiğini sordum. Kendisine bunun piyasayı yükseltmek olduğunu ve örnek olacağını söyledim. Ben diğer emlakçıları tenzih ediyorum. Tüm emlakçılar elbette bu şekilde değildir. Belki o emlakçının kimliği belli olsa, dürüst çalışan emlakçılar da buna tepki gösterir. Belki acemidir, belki fevri davrandı, bilemiyorum ama bu şekilde davranmanın sonucunda fiyatların yükseldiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Ankara Tüm Emlakçılar Odası’nın İncelemesi

Ankara Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Emlak danışmanları fiyatı belirleyen taraf değildir. Böyle kendisini bilmeyen, yaptığı işi bilmeyen kişileri görerek bizim meslektaşlarımızı aynı kefeye koymak yanlış olur. Her meslekte olduğu gibi bizim mesleğimizde de bu tarz insanlar mutlaka çıkacaktır. İlk çıktığı zaman müdahalemizi yapıyoruz. 16 bin liralık bir evi bir emlakçının ’20 bin TL’ye veririz’ demesinin kabul edilebilir bir yönü yok. Bu noktada emlak danışmanı bize kayıtlıysa gerekli yasal işlemlerini yapacağız, eğer bize kayıtlı değilse de zaten ilgili kurumlara resmi başvurularını başlatacağız” dedi.

Ticaret Bakanlığı’nın Açıklaması

Ticaret Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, satılık ve kiralık konut ilanlarında fahiş fiyat artışlarına neden olan 889 emlak işletmesine toplamda 88 milyon 900 bin TL idari para cezası uygulandı. Bakanlık, piyasada olumsuzluklara yol açan manipülatif fiyat artışlarına karşı denetimlerini sürdüreceğini belirterek, “Ticaret Bakanlığı olarak gerek piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı şekilde işlemesini sağlamak gerekse manipülatif fiyat artışlarının piyasada yarattığı olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla emlak sektörüne yönelik denetimlerimiz önümüzdeki günlerde de hız kesmeden devam edecek olup, ihtiyaç duyulması halinde sektöre yönelik bakanlığımızca ilave tedbirlerin alınmasında herhangi bir tereddüt duyulmayacaktır” açıklamasında bulundu.

Exit mobile version