Ekonomi Gündeminden Öne Çıkanlar

ekonomi-gundeminden-one-cikanlar-5pRvB8Em.jpg

İç Gündemde Bugün

Nisan ayı iş gücü, sanayi üretimi ve ödemeler dengesi istatistikleri gündemde. Reuters anketine göre, nisan ayında cari işlemler açığının 6.1 milyar dolar olması bekleniyor. Cari açık beklentilerindeki aşağı yönlü revizyonlarla 2024 sonu cari açık beklentisi 28 milyar dolara çıktı. Hazine, bugün 9 Nisan 2025 itfalı 10 ay vadeli bonosunu yeniden ihraç edecek. Ayrıca, Hazine, bu ay için borçlanma öngörüsünü 37 milyar TL artırarak 254 milyar TL’ye yükseltti.

İhracat Gelirleri ve TCMB’ye Satış Oranı Düşürüldü

Merkez Bankası (TCMB), ihracat bedellerinin TCMB’ye satış yükümlülüğü oranını yüzde 40’tan yüzde 30’a indirdi. Bu uygulama ile TCMB, önümüzdeki 12 ay içerisinde yaklaşık 25 milyar dolar daha az döviz alımı yapacak. Türkiye’nin yıllık ihracatı yaklaşık 250 milyar dolar olduğuna göre, bu adımın 12 ayda 100 milyar dolarlık rezerv kazancının 75 milyar dolara düşmesi bekleniyor.

Hazine, bugün toplam beş borçlanma ile Haziran iç borçlanma programını tamamlamayacak. Geçen hafta itibarıyla, Türk Lirası, dolar karşısında neredeyse değişim göstermeden tamamlanmıştı. Ancak, önceki hafta gelişmekte olan ülke sepetinde yaşanan dalgalanmalar ve ABD’de açıklanan istihdam verileri sonrası TL’de hareketlilik yaşandı. TL, bu sabah 32.37 seviyesinde işlem görüyor.

Yerel seçimler sonrası geçen 2 aydan fazla sürede ilk değer kaybını yaşayan TL, geçen hafta başında yüzde 1 değer kaybetmişti. Ancak tüm kayıplarını telafi etmişti. Euro karşısında ise 34.81 bandında işlem görüyor. TCMB’nin net döviz alımları ve TL’nin yüksek getirisi, hem yabancı hem de yerli yatırımcılar için TL’yi cazip kılmaya devam ediyor. Yurt içi yerleşiklerin kıymetli maden ve döviz mevduatında düşüş devam ediyor. Nisan ortasından bu yana 14 milyar dolarlık bir düşüş yaşanarak bu mevduatlar 167.4 milyar dolara geriledi.

Exit mobile version