DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’ndan Sendikal Haklar Üzerine Basın Açıklaması

disk-genel-baskani-arzu-cerkezoglundan-sendikal-haklar-uzerine-basin-aciklamasi-d9BxU5lf.jpg

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’ndan Basın Açıklaması

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş Sendikası’nın %1 barajının altına düşmesi ve kendi sendika üyeliğinin Bakanlık sisteminden silinmesi ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde önemli bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Çerkezoğlu, sendikalı olma hakkının önünün açılması gerektiğinin altını çizerek, şunları ifade etti:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçilerin, emekçilerin, emeklilerin ve emeğiyle geçinenlerin haklarını güvence altına alması gereken bir bakanlıktır. İşçilerin en temel hakkı olan sendikalı olma ve örgütlenme hakkını korumak, güvence altına almak ve işçilerin sendikalaşmasının başta toplu sözleşme ve grev hakkı olmak üzere tüm sendikal haklarını kullanmasının önündeki engelleri kaldırmak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın asli görevidir. Türkiye’de her şey ama her şey işçilerin sendikalaşmasının ve sendikal haklarını kullanmasının önünde engeldir. Yasalar, mevzuat, işveren tutumu ve kamunun tutumu yer yer işçilerin önünde engel teşkil etmektedir. Bu nedenle maalesef Türkiye, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun her yıl hazırladığı raporda işçi haklarının en kötü olduğu on ülkeden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu ülke, bu ülkenin işçisi ve emekçisi bu durumu hak etmiyor. Biz de dünyadaki tüm işçiler gibi, sınıf kardeşlerimiz gibi sendikalı çalışmak istiyoruz. Sendikalaşmanın önündeki tüm engellerin kaldırılmasını ve sendikal mevzuatımızın demokratikleştirilmesini istiyoruz.”

Dev Sağlık-İş Sendikası’nın %1 barajının altına düşmesiyle ilgili olarak bakanlığa itiraz ettiklerini belirten Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün, sağlık ve sosyal hizmet işçileri olarak adalet mücadelesi veriyoruz. Demokrasi mücadelesi veriyoruz. Tüm antidemokratik yasalara rağmen, önümüze konan tüm baskılara, iş yerlerinde doğrudan idareler tarafından yapılan baskılara, tehditlere ve mobbinglere rağmen, sağlık ve sosyal hizmet işçileri Türkiye genelinde büyük bir seferberlikle iradelerini ortaya koydular. DİSK’in çatısı altında örgütlendi ve sendikalaşmanın en büyük engeli olan barajları aştılar. Ancak 24 Temmuz akşamı yayımlanan Resmi Gazete’de gördük ki, binlerce sağlık ve sosyal hizmet işçisinin iradesi yok sayılmış durumda. Dev Sağlık-İş, %0.99 oranıyla iş kolu barajının altında bırakıldı. Biz gerçek üye sayımızı biliyoruz. Barajı geçtiğimizi de biliyoruz fakat bir yerlerden verilen talimatla sendikamızın üye sayısı olduğundan daha düşük, 7 bin 400 olarak açıklandı. Bu yetmemiş gibi, iş kolundaki işçi sayısı da 4B’li olarak bilinen ve memur statüsünde bulunan tıp fakültelerindeki intörn hekim arkadaşlarımızın da dahil edilmesiyle iş kolu barajı yükseltilerek sendikamız %0.99 ile barajın altında bırakılmış durumda. Biz hemen bakanlığa itirazımızı yaptık.”

“SENDİKA HAKKINI ENGELLEYEMEZSİNİZ”

Sendikaların üye sayılarına ilişkin istatistiklerin Resmi Gazete’de yayımlanmadan önce kendi üyeliğinin Bakanlık sisteminden silindiğini belirten Çerkezoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“İstatistikler yayınlanmadan çok kısa bir süre önce, 12-13 Temmuz tarihlerinde bakanlığın üye kayıt işlemleri olan sisteme erişim sağlanamadı. Tüm sendikalar üye yapabiliyor fakat onaylayamıyorduk. Bu durum tüm sendikaların tepkisini çekti. Bakanlık yetkililerine ‘ne oluyor?’ diye sorduğumuzda, bunun teknik bir sorun olduğunu ve sistemde bakım yapıldığını söylediler. 1.5 gün sonra sistem erişime açıldı. Açılır açılmaz arkadaşlarımız bazı üyelikleri sorguladılar. Ne gördük biliyor musunuz? 12-13 Temmuz tarihlerinde sendikamızın üye sayısının düşürüldüğü ve üyeliklerin silindiği o günlerde, benim üyeliğim dahi sistemden silinmiş. TC kimlik numaramla 13 Temmuz’da girdiğimizde sendikanın üyesi görünmüyorum. Sonra fark ettiler ki, 27 Temmuz’da istatistik yayınlandıktan sonra beni yeniden üyeliğe kabul etmişler. Bu durum, yapılan haksızlığı ve hukuksuzluğu somut bir şekilde ortaya koyuyor. Buradan, bu ülkede çalışma hayatında barışı sağlamakla ve işçilerin haklarını savunmakla sorumlu olan Çalışma Bakanlığı’na bir kez daha sesleniyorum: Sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin sendika hakkını, sendika seçme özgürlüğünü engelleyemezsiniz. Sağlık ve sosyal hizmet işçilerinin DİSK’in çatısı altında özgür toplu iş sözleşmesi masaları kurmasını engelleyemezsiniz.”

Çerkezoğlu, açıklamasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüşmek üzere bakanlığa girdi.

Exit mobile version