DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’ndan Akdeniz Üniversitesi’nde Sendika Yetkisine Tepki

disk-genel-baskani-arzu-cerkezoglundan-akdeniz-universitesinde-sendika-yetkisine-tepki-umf9dBDd.jpg

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’ndan Tepki

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Dev Sağlık-İş Sendikası’nın yüzde 1 barajının altında kalmasına ilişkin dava süreci devam ederken, Akdeniz Üniversitesi’nde sözleşme yetkisinin başka bir sendikaya verilmesine karşı sert bir tepki gösterdi. Çerkezoğlu, sendika üyeleriyle birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın önünde düzenlediği basın açıklamasında, Dev Sağlık-İş Sendikası’nın toplu sözleşme yapma yetkisi için gereken barajın altında bırakılmasının haksızlık olduğunu vurguladı.

Çerkezoğlu, Dev Sağlık-İş Sendikası’nın üye sayısının yanlış hesaplandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

  • “24 Temmuz akşamı Resmi Gazete’de sendikaların üye sayıları, örgütlenme durumları ve toplu sözleşme yapma hakkına sahip olan sendikaların barajın üzerinde olup olmadıkları açıklandı. Dev Sağlık-İş, 0.99 ile barajın altında bırakıldı.”
  • “Sendikamızın üye sayısı düşürülerek 7 bin 400 gibi bir rakama yuvarlandı. Hatta yaptığımız kontrollerde benim, sendikanın ve konfederasyonun genel başkanı olarak üyeliğim bile sistemden silinmiş.”
  • “Ayrıca, iş kolundaki çalışan sayısı yanlış bir şekilde yüksek gösterildi. Özellikle hastanelerde memur sayılan 4B’li çalışanlar ve Aile Bakanlığı’ndaki ek ders karşılığı çalışanlar her istatistikte toplam sayıdan çıkartılmakta, ancak bu kez sayıya dahil edilerek iş kolundaki işçi sayısı yüksek gösterilmiştir.”

Çerkezoğlu, bu durumun Dev Sağlık-İş Sendikası’nın barajın altında kalmasına sebep olduğunu ifade ederek, “30 gün önce sabah erken saatlerde buraya geldik ve Bakanlıkta bir dizi görüşmeler yaptık. Elimizdeki somut resmi verileri tek tek dosya numaralarıyla ilettik. Gerçek sayıya ulaşmak mümkünken bu ısrarla yapılmadı. Sendikamızın 7 bin 400 olarak açıklanan üye listesi ise ısrarla bize gösterilmedi,” dedi.

‘Mahkemeden Belge Saklanıyor’

İstatistiklerin kontrol edilmesi için mahkemeye başvurduklarını ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin gerekli belgeleri mahkemeye iletmediğini söyleyen Çerkezoğlu, şu şekilde devam etti:

  • “Aile Bakanlığı’na bu yazı yazıldı ivedilikle ama Sağlık Bakanlığı’na ve üniversitelere yazılan yazıda somut bir talep yok. Bakanlıktaki yetkililer bir hata olduğunu kabul ettiler ama ‘bu hatanın düzeltilmesi için mahkeme kararı lazım, dava açın’ dediler.”
  • “2 Ağustos günü davayı açtık. Pazartesi sabahı sayın hakim hemen müzakereleri yazdı ve Bakanlığa ‘sendikanın açtığı dava doğrultusunda bu sendikanın üye sayısını, üye listesini ve sağlık ve sosyal hizmet iş koluna ait bütün işlem noktasındaki bilgilerimizi bildirin’ dedi.”
  • “Ardından Bakanlık tarafından bir yazı yazılıyor ve üç satırlık bir yazı ile yanıt veriliyor. Ne göndermişler biliyor musunuz? Resmi Gazete’deki istatistiği göndermişler, dalga geçer gibi. Çalışma Bakanlığı, mahkemenin istediği bilgileri, belgeleri, listeleri vermekle yükümlüdür. Resmi kurumlardan, hele hele mahkemelerden bilgi saklamak suçtur.”

‘Suç Üstüne Suç İşliyorlar’

Mahkeme sürecinin devam etmesine rağmen Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde toplu sözleşme yapma yetkisinin başka bir sendikaya verildiğini belirten Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • “Biz bu süreçte çoğunlukta olduğumuz üniversite hastanelerinde binlerce sağlık işçisi için toplu sözleşme masasına oturacaktık. 5 Ağustos günü ilk yetki başvurusu tarihi geldiğinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi için geldik ve burada yetki başvurumuzu yaptık.”
  • “Bakanlık yetkilileri bize istatistik davası tamamlanana kadar bu hastanedeki yetkiyi bekleteceklerini söylediler. Bu süreç devam etmesine rağmen, hem mahkemeye gerekli belgeleri vermiyorlar hem de bizden çok daha az üyesi olan bir başka sendikaya toplu iş sözleşmesi yetkisini veriyorlar. Suç üstüne suç işliyorlar.”
  • “Yaptıkları haksızlıklara bir yenisini eklediler. Bunu asla kabul etmiyoruz. Sonuna kadar yaşanan bu haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı mücadelemize devam edeceğiz.”
  • “Akdeniz Üniversitesi Hastanesi işçileri, sendikal tercihlerini Dev Sağlık-İş’ten yana kullandılar. Bu hastanede bin 536 işçi arkadaşımız çalışıyor. 832 arkadaşımız sendikamızın üyesi. Ancak 704 üyesi olan Hak-İş’e bağlı Öz Sağlık-İş Sendikası’na toplu sözleşme yetkisi verilmiş durumda.”

Çerkezoğlu ve sendika üyeleri, açıklamanın ardından Bakanlık önünde oturma eylemi başlatarak kararlılıklarını gösterdi.

Exit mobile version