Çin’de Yıllık Enflasyon Ağustos Ayında Sadece Yüzde 0,6 Olarak Belirlendi

cinde-yillik-enflasyon-agustos-ayinda-sadece-yuzde-06-olarak-belirlendi-yXxLmZ9y.jpg

Çin’in Enflasyon Verileri: Ağustos 2024 Raporu

Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkedeki fiyat artışlarına ilişkin Ağustos 2024 verilerini açıkladı. Bu verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 oranında bir artış gösterirken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise yüzde 1,8 oranında bir düşüş yaşadı. Ağustos ayında, tüketici fiyatlarındaki durgunluk ve üretici fiyatlarındaki sürekli gerileme, deflasyon eğiliminin devam ettiğini gösterdi.

17 Aydır Sıfıra Yakın Enflasyon

Enflasyonun temel göstergesi olarak kabul edilen TÜFE, Şubat 2023’ten bu yana yüzde 1’in altında seyretmektedir. Bu yılın Ocak ayında TÜFE, yüzde 0,8 oranında bir gerileme göstererek, Eylül 2009’dan bu yana yıllık bazda en hızlı düşüşü kaydetmiştir. Ay Yeni Yılı’nın kutlandığı Bahar Bayramı tatil döneminde artan harcamaların etkisiyle Şubat ayında 6 ay aradan sonra ilk kez yüzde 0,7 artış kaydedilen endeks, Mart ayında yüzde 0,1, Nisan’da yüzde 0,3, Mayıs’ta yüzde 0,3, Haziran’da yüzde 0,2 ve Temmuz’da ise yüzde 0,5 yükselmiştir. Analistler, TÜFE’deki bu durgunluğun deflasyon endişelerinin devam etmesine neden olduğunu vurgulamaktadır.

23 Aydır Süregelen Üretici Fiyat Düşüşü

Üretici fiyatlarındaki gerileme, Ekim 2022’den bu yana devam ediyor ve Ağustos ayında da bu trend sürdü. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE, yüzde 1,4 oranında bir düşüş göstermiştir. ÜFE’deki gerileme, 2022’nin son çeyreğinden itibaren 2023 boyunca da devam etmiştir. Üretici fiyatları, bu yılın Ocak ayında yıllık bazda yüzde 2,5, Şubat’ta yüzde 2,7, Mart’ta yüzde 2,8, Nisan’da yüzde 2,5, Mayıs’ta yüzde 1,4, Haziran’da yüzde 0,8 ve Temmuz’da da yüzde 0,8 oranında azalma göstermiştir.

İç talepteki zayıflık, yerel yönetimlerin borç riskleri ve gayrimenkul sektöründeki düşüş, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in büyümesine olumsuz etkilerde bulunmaya devam etmektedir. Kovid-19 salgını sonrası, özellikle gelişmiş ekonomilerde enflasyonun yüksek seyrettiği bir ortamda, Çin’de ters yönlü bir eğilimin kökleştiği görülmektedir.

Exit mobile version