Çin, Evergrande Krizi Nedeniyle PwC’ye Tarihinin En Yüksek Cezasını Kesti

cin-evergrande-krizi-nedeniyle-pwcye-tarihinin-en-yuksek-cezasini-kesti-AfpzcvUV.jpg

Evergrande Skandalında PwC’ye Cezalar

Çin, iflas eden gayrimenkul devlerinden Evergrande’nin muhasebe denetimindeki hatalar dolayısıyla uluslararası mali danışmanlık ve bağımsız denetim şirketi PricewaterhouseCoopers’a (PwC) ağır yaptırımlar uyguladı. Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, PwC’nin Çin’deki birimi olan PwC Zhong Tian’a toplamda 441 milyon yuan (yaklaşık 62,2 milyon dolar) para cezası verilerek, 6 ay süreyle faaliyetlerinden men edildiği belirtildi.

Açıklamada, 2018-2020 yılları arasında gerçekleştirilen denetimlerde, Evergrande’nin mali hesaplarındaki sahtecilikleri tespit edemeyen PwC’nin, şirketin gerçek mali durumunu yanıltıcı bir şekilde raporladığı vurgulandı. Şirketin, 2018 yılında yaptığı denetimlerden elde ettiği gelirin 5 katı, 2019 ve 2020 yıllarında elde ettiği gelirin ise 10 katı tutarında para cezası aldığı kaydedildi. Bu durum, Çin tarihinde bir mali danışmanlık ve bağımsız denetim şirketine yönelik uygulanan en ağır yaptırım olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan, PwC’nin Guancou şehrindeki ofisinin Evergrande’nin denetimini gerçekleştiren iş lisansı iptal edilirken, şirketin Çin’deki faaliyetleri de 6 ay süreyle durduruldu. Merkezi Şanghay’da bulunan PwC Zhong Tian, 2023 yılı Ocak ayında ihtilaflar nedeniyle sözleşmesini sonlandırmadan önce 10 yılı aşkın bir süredir Evergrande’nin hesaplarını denetliyordu.

ALDATICI BİLANÇOLAR VE USULSÜZ BORÇ TAHVİLLERİ

Çin’in en büyük inşaat ve emlak şirketlerinden biri olan Evergrande, COVID-19 pandemisi sonrası gayrimenkul sektöründeki düşüşle birlikte derinleşen bir borç krizine girmişti. Şirketin toplam borç yükümlülüğü 300 milyar doları aşarken, vadesi geldiği halde ödemelerini gerçekleştiremeyerek temerrüde düştü. Alacaklıların Hong Kong’da açtığı davada, mahkeme, borçların ödenmesi amacıyla şirket varlıklarının tasfiyesine karar verdi.

Yaşanan borç problemlerinin yanı sıra, Evergrande hakkında düzenleyici kurumlar ve adli makamlarca da soruşturmalar başlatıldı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hui Ka Yan, adli gözetim altına alınmıştı. Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC), Evergrande’nin ana iştiraki Hengda Gayrımenkul Grubu’nun iflas sürecinde mali bilançolarında gelir ve karlılığını olduğundan fazla göstererek usulsüz borç tahvilleri çıkardığını tespit etti.

Exit mobile version