Çalışma Saatlerinin Kısaltılması ve Esnek Çalışma Modelleri Üzerine Tartışmalar

calisma-saatlerinin-kisaltilmasi-ve-esnek-calisma-modelleri-uzerine-tartismalar-wJcM5N7e.jpg

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, çalışma saatlerinin kısaltılması ve esnek çalışma modelleri üzerine çeşitli çalışmalar başlattığına dair haberler, işçi kesiminde büyük bir heyecan yarattı. Ancak, bu konuda somut bir adım atılıp atılmayacağı hâlâ netlik kazanmış değil.

Aynı zamanda, olası bir yasal değişikliğin esnek çalışmanın önünü açabileceği düşünülüyor. Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, haftalık mesai saatlerinin kısaltılacağına dair iddialarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bugün çeşitli mecralarda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hem çalışma saatlerini kısaltmak hem de uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma için teknik çalışmalar yaptığına dair bilgiler gündeme gelmişti.

Asıl Hedef Esneklik

Prof. Dr. Çelik, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yeniden gündeme getirilen ‘çalışma saatleri 40 saate düşürülecek’ haberleri ciddi manipülasyon içeriyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca, “Halen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın taraflara intikal eden böyle bir hazırlığı yok” dedi. Çelik, “Kimsenin bilmediği, sendikaların ve işverenlerin üzerinde konuşmadığı, müzakere etmediği gibi hassas konularda, ‘müjde’ niteliğinde manipülasyon haberleri yapılıyor!” şeklinde uyarıda bulundu.

Haftalık çalışma süresinin 40 saate düşürüleceği iddiasının, aslında işin sosu gibi göründüğünü belirten Çelik, “Bir PR çalışması yapılıyor. Asıl hedef, çalışma mevzuatını daha da esnekleştirmek” dedi.

‘İnandıncı Değil’

Çelik, son olarak şu ifadeleri kullandı: “İş mevzuatını daha esnek ve kuralsız hale getirmek amacıyla, sendikaların uzun yıllardır karşı çıktığı esneklik düzenlemelerini kabul ettirmek için çalışma saatlerini düşürme vaadini bir havuç olarak kullanıyorlar. Ancak, çalışma saatlerini esnek çalışmayı yasalaştırmak için bir rüşvet olarak sunmak kabul edilemez. Ülkemizde birçok işverenin, yasal haftalık çalışma süresine bile uymadığı, fazla çalışmalar için ücret ödemediği ve bakanlığın etkin bir denetim yapmadığı bir ortamda, çalışma saatlerini 40 saate düşürme vaadi inandırıcı değildir.”

Exit mobile version