Bursa Gündoğdu Köyü İncir Üreticileri Sorunlarını Dile Getiriyor

bursa-gundogdu-koyu-incir-ureticileri-sorunlarini-dile-getiriyor-Yz89qQ3n.jpg

Bursa’nın Gündoğdu Köyündeki İncir Üreticileri Sorunlarını Dile Getiriyor

Bursa’nın Gündoğdu köyünde incir üreticileri, alım fiyatlarının düşüklüğünden şikayet ediyor. Üreticiler, emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade ederek, tarım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. İncir üreticisi Adnan Kırcalı, bu yıl yaşanan fiyat düşüklüğünün yurt dışını geçtim, yurt içindeki vatandaşların da incir tüketiminde zorluk çekeceğini belirtti.

Kırcalı, “Gerekirse tarım politikasını değiştirelim. Benim için siyasi partilerin rengi önemli değil; önemli olan emeğimin karşılığını alabilmek. İhracatçılar Birliği, kooperatifler, Tarım İl Müdürlüğü ve ziraat odaları bu konuda gerekeni yapmalı” dedi.

Bursa’nın coğrafi işaretli siyah incirini üreten çiftçiler, zor günler geçirirken, maliyetlerin geçen yıla göre artmasına rağmen alım fiyatlarının düştüğünü dile getiriyorlar. Gündoğdu köyündeki üreticiler, tarım politikalarını ve firmaları eleştiriyor.

Üreticilerin Yüzleştiği Zorluklar

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ve il yöneticileri, Gündoğdu köyündeki incir üreticilerini ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Üreticiler, bu yıl incirin alım fiyatının 40 lira olduğunu, ancak işçi yevmiyesinin 1200 lira, mazot fiyatlarının ve genel maliyetlerin ise iki kat arttığını belirttiler.

  • Üretici Zafer Söğütçü: İncirin şu anda işçi ve mazot parasını karşılamadığını vurguladı. “Saat kaç olmuş, malımızı satamıyoruz. Üç, dört tane firma kapalı. Fiyat düşürme politikası yapılıyor. Geçen yıl 120-130 liradan açılan incir bu yıl 80 liradan açıldı. Maliyetler de iki katı arttı. Daha ne kadar dayanacağız bilmiyorum” dedi.
  • Üretici Doğukan Oğuz Genç: Geçen yıla göre köylünün durumunun kötüleştiğine dikkat çekerek, “Maliyetler geçen yılın iki, üç katı. Genç çiftçi kalmadı” şeklinde konuştu.
  • Adnan Kırcalı: İhracat firmalarından şikayet ederek, “Yurt içine giden incirlerimiz 50 lira, ihracata gidenler 60 lira. Bu fiyatta bir dengesizlik var. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz” dedi.

Gelecek Endişesi ve Çözüm Önerileri

Kırcalı, gerekirse incirleri toplamama kararı alabileceklerini belirterek, “Bu durumda yurt içindeki vatandaşlarımız da incir yiyemeyecek. Tarım politikalarında acilen bir değişiklik yapılmalı” dedi. Ayrıca Aydın’ın ilaçlı incirinin 120-130 lira civarında satıldığını, ancak kendi ürünlerinin bu kadar düşük fiyatlara satılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Üretici Altan Turhan, dünyada sadece 48 köyde siyah incir yetiştirildiğini belirtirken, fiyat politikalarının zorluklar yarattığını kaydetti. “Emek verdikten sonra karşılığında bir bedel bekliyoruz ama firmaların politikaları yüzünden sürekli kaybediyoruz. Bizim ürünümüz gerçekten özel ve bu fiyata hak etmiyor” dedi.

Politikaların Değiştirilmesi Gerekiyor

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, üreticilerin sıkıntılarını dinledikten sonra, “Dünyanın en iyi kara incirinin yetiştiği Bursa’nın Gündoğdu köyünde üreticilerin yaşadığı sorunlar içler acısı. Maliyetler iki kat artmışken alım fiyatlarının yarıdan fazla düşmesi kabul edilemez bir durum. İktidarın bu duruma bir an önce müdahale etmesi gerekiyor” dedi.

Yeşiltaş, “Tarım politikalarının değişmesi ve üreticilerin hak ettiği değeri bulması için hükümetin acil adımlar atması şart” diye ekledi.

Exit mobile version