Bölgede Domates Üretimi ve Kurutma Süreci

bolgede-domates-uretimi-ve-kurutma-sureci-TJAEWJiL.jpg

Bölgede ilkbaharda ekilen domatesler temmuz ayıyla hasat edilmeye başlandı. Mevsimlik işçilerin topladığı domatesler, kamyon ve traktörlere yüklenerek beyaz örtülerin serildiği arazilere götürülüyor. Burada kesilerek talebe göre tuzlanan veya kükürtlenen domatesler yaklaşık bir hafta güneşte bekletiliyor. Kurutma sergileriyle kırmızı renge bürünen ovada kuruyan domatesler, paketleme tesisinin ardından ihraç ediliyor. Daha çok makarna, pizza ve salatalarda tercih edilen kurutulmuş domatesler Avrupa ve ABD’de sofralarda yer alıyor.

Torbalı’nın Öncülüğü

Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, ilçenin kuru domates noktasında Türkiye’nin öncüsü olduğunu belirtti. Ovada yetişen domatesler, Torbalı’nın güneşinin altında kurutulduktan sonra yine buradaki tesislerde işlenip 100’e yakın ülkeye ihraç ediliyor. Olgun, Torbalı’nın nem oranı, güneş açısı gibi faktörlerle kuru domates üretiminde avantajlı olduğunu vurguladı. Bu yıl ilçede yaklaşık 50 bin dönümlük arazide domates ekiminin yapıldığını ve ihracatın sürekli arttığını belirtti.

Rekolte ve Kalite

Kuru domates üreticisi ve ihracatçısı Kemal Saygıner, bu yıl rekolte ve kalitenin geçen yıllara göre daha iyi olduğunu dile getirdi. Üretim alanında artış olduğunu belirten Saygıner, “Domatesin hasat edilme sürecinde bu durum üreticilere ve alıcılara fiyat avantajı sağlıyor.” dedi. Saygıner, erken olgunlaşmanın hasadı ve kurutma işini öne çektiğini vurgulayarak, çiftçilerin rekor bir yıl yaşayacağını ve ülke için uygun fiyatlı domates salçası dönemlerinin geleceğine inandığını belirtti.

İşçilerin Deneyimleri

İşçilerden Sinan Karataş da her yıl bu dönemde domates için Torbalı’ya geldiklerini ve yaklaşık 1 ay burada kaldıklarını belirterek, sabah 05.30 gibi mesaiye başladıklarını, akşam 21.00’e kadar çalıştıklarını ifade etti.

Exit mobile version