Banknot Değer Kaybı ve Etkileri

banknot-deger-kaybi-ve-etkileri-iwhM8365.jpg

Piyasaya çıktığı 2009 yılında 131 dolar eden en büyük banknot 200 TL, bugün yalnızca 6.1 dolar ediyor. Bu durum piyasada büyük bir banknot taşımacılığı hareketi yaratıyor. Uzmanlar, yeni banknotların bir an önce çıkarılması gerektiğini belirtiyor.

Yeni Banknot Çıkarma Gerekliliği

Başkent Üniversitesi Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, en az 5 bin TL’lik banknot çıkarmak gerektiğini açıkladı. 500 TL için büyük hazırlıklar yapıldığını söyleyen Babuşcu, “Yazılı kural olmasa da uluslararası standartlarda en büyük banknotun piyasadaki kullanım payı yüzde 50’yi aşarsa yeni banknot gerekiyor.” dedi. Dolar bazında hesaplandığında 1000 TL’lik banknotun bile kaybı karşılayamayacağını belirten Babuşcu, “Zaten bugün banknot basmaya kalksalar en az 6 ay sürer. O zamana kadar da 5 bin TL 131 dolar eder.” diye konuştu.

Bankaların da değersiz banknotlardan rahatsız olduğunu belirten Babuşcu, bir ev için gereken paranın en az 5 milyon TL olduğunu, banka personelinin bütün günü para saymakla geçirdiğini söyledi.

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, banknotların değersizleşmesinin kredi kartı kullanımını artırdığını belirterek, “Yurttaş para taşıyamadığı için karta mecbur kalıyor. Esnaf kartla alışverişlerde yüksek oranlarda komisyon ödüyor. Bu durumun kazananları bankalar oluyor. Yurttaş bir an önce bu bir sürü banknot taşıma veya kredi kartlarına mahkûm olma yükünden kurtarılmalı.” dedi.

Esnafın ödediği komisyonların ürün fiyatlarına da yansıdığını belirten Deniz, “Bu da alım gücünü düşürüp enflasyonu artırıyor” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version