Banka Müşterilerine Önemli Duyuru: Gece 2 ile 5 Arasında Hesabınıza Dikkat Edin!

banka-musterilerine-onemli-duyuru-gece-2-ile-5-arasinda-hesabiniza-dikkat-edin-444VCSXg.jpg

Adli Bilişim Uzmanı Uyarıyor: İnternet Bankacılığı Dolandırıcılığı Artıyor

Adli bilişim alanında uzman olan Prof. Dr. Ali Murat Kırık, dijitalleşmenin hız kazandığı son yıllarda internet bankacılığı dolandırıcılığının ciddi bir artış gösterdiğine dikkat çekti. Dolandırıcıların, vatandaşları tuzağa düşürmek için kullandıkları yöntemler arasında SMS ve e-posta gönderimlerinin öne çıktığını belirten Kırık, “E-ticaret işlemlerinden ödemelere kadar pek çok finansal işlemi artık internet bankacılığı üzerinden gerçekleştiriyoruz. Bu durum, siber dolandırıcılar için yeni fırsatlar yaratıyor,” dedi.

Prof. Dr. Kırık, dolandırıcıların çeşitli sosyal mühendislik teknikleriyle vatandaşları kandırabildiğini vurgulayarak, “Gönderdikleri SMS’ler, e-postalar veya bankadan arıyormuş gibi davranarak, insanların güvenini kazanmayı başarıyorlar. Son zamanlarda oltalama taktikleri giderek yaygınlaşmaya başladı. Örneğin, bankalardan usulsüz para çekildiği iddiasıyla gelen mesajlar, insanları panikletmekte ve dolandırıcılara tıklamaları için fırsat vermektedir,” şeklinde konuştu.

Siber Dolandırıcılığın İşleyişi

Kırık, siber dolandırıcılık şebekelerinin nasıl çalıştığını detaylandırarak, “Dolandırıcılar, ünlü bankaların web sitelerini birebir kopyalıyorlar. Bu sayede, vatandaşlar kendilerini o bankanın resmi sayfasında sanarak, kişisel bilgilerini, TC kimlik numaralarını ve şifrelerini rahatlıkla giriyorlar. Bu bilgiler, dolandırıcıların veri tabanına aktarılıyor,” dedi. Ardından, dolandırıcılar kendilerini bankacı olarak tanıtıyor ve vatandaşları oyalarken, diğer dolandırıcılar arka planda hesap bilgilerini çalmaya devam ediyorlar. Kırık, “Cebinize gelen doğrulama koduyla dolandırıcılar, sizin adınıza para çekme veya kredi alma işlemlerini gerçekleştirebiliyor,” şeklinde uyardı.

Casus Yazılım Tehlikesi

Prof. Dr. Kırık, vatandaşların kullandıkları sitelerin güvenliğine dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. “Bazen korsan bir spor izleme sitesinden veya indirdiğiniz bir uygulamadan dolayı telefonlarınıza ya da bilgisayarlarınıza casus yazılımlar yüklenebiliyor. Böylelikle, kullanıcıların tüm bilgileri ve işlemleri kötü niyetli kişilerin eline geçiyor,” dedi. Ayrıca, siber suçların en yoğun işlendiği zaman diliminde, yani gece 02:00 ile 05:00 arasında dolandırıcıların devreye girdiğini belirtti.

Önlemler ve Tavsiyeler

Vatandaşların ve bankaların bu duruma karşı acil önlemler alması gerektiğini ifade eden Kırık, “Güvenli sitelerin sertifikalarına dikkat edilmeli ve kendilerini bankacı olarak tanıtan kişilere asla kişisel bilgi verilmemelidir. Ayrıca, cihazlarda mutlaka antivirüs yazılımları kullanılmalı,” şeklinde önerilerde bulundu. Bankaların da yapay zeka uygulamalarını devreye sokarak, şüpheli işlemleri tespit edip, gerekli önlemleri alması gerektiğini belirtti. “Örneğin, hiç işlem yapmamış bir kullanıcı adına havale yapılması ya da kredi çekilmesi durumunda, bu işlemler şüpheli olarak değerlendirilmeli ve hesaba bloke konulmalıdır,” dedi.

Kırık, bu tür dolandırıcılıkla karşılaşan vatandaşların, ilgili bankaya dilekçe vermeleri ve Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmaları gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek, bankalara uyarılarda bulunmalı ve güvenlik sistemlerini güçlendirmeleri için gerekirse ağır para cezaları uygulamalıdır,” diyerek sözlerini tamamladı.

Exit mobile version