Bakan Şimşek: Ekonomik Sıkıntılar Geçici, Umutlarımız Sarsılmaz!

bakan-simsek-ekonomik-sikintilar-gecici-umutlarimiz-sarsilmaz-lKmqmHOP.jpg

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Açıklamaları

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin geleceği hakkında önemli bilgiler paylaştı. “Geçen yıl bir geçiş dönemi yaşandı. Ancak mayıs ayından bu yana enflasyonda belirgin bir düşüş gözlemleniyor. Bu düşüş önümüzdeki aylarda da devam edecek. Piyasanın enflasyon beklentilerine bakacak olursak, eylül ayında enflasyonun 40’lı rakamlara ineceğini öngörüyoruz. Şu anda hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz.” dedi.

Şimşek, Global Liderler Zirvesi’nin ikinci gününe video mesaj ile katılarak, Orta Vadeli Program (OVP) ve Türkiye ekonomisinin geleceği hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Programın işleyişini ve hedeflerini detaylandıran Şimşek, OVP’nin nihai amacının sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımı sağlamak olduğunu vurguladı.

Şimşek, sürdürülebilir yüksek büyüme için fiyat istikrarının sağlanmasının, mali disiplinin yeniden tesis edilmesinin ve sürdürülebilir cari açığın önemli olduğunu belirtti. Bu bağlamda, yapısal dönüşümün kritik bir öneme sahip olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:

  • “Yapısal dönüşüm sayesinde rekabet gücümüzü artıracağız ve verimliliği yükselterek refah seviyemizi artırmayı hedefliyoruz.”
  • “Programımızın en önemli önceliği enflasyonu tek haneye düşürmektir.”
  • “Geçen yıl bir geçiş dönemi yaşandı. Enflasyon mayıs ayında zirve yaptı ve yıl sonu itibarıyla TCMB’nin hedef bandının üst kısmı olan yüzde 42-41,5 ile kapanmasını ümit ediyoruz.”
  • “Gelecek yıl enflasyonun yüzde 20’nin altına düşmesini, OVP’nin hedefinin ise yüzde 17 olduğunu belirtiyoruz. 2026 sonunda ise tek haneli rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz.”

Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyonla mücadelede elindeki tüm imkanları seferber ettiğini vurgulayarak, yaz aylarında başlayan belirgin dezenflasyon sürecinin önümüzdeki aylarda da devam edeceğine inandığını söyledi. Ayrıca, bütçe açığı konusuna da değinerek, “Diğer önemli hedefimiz, bütçe açığını kalıcı bir biçimde yüzde 3’ün altına çekmektir.” dedi.

Bu yılki bütçe açığının, deprem ve EYT gibi faktörlerden dolayı yüksek seyrettiğini belirten Şimşek, bütçe açığının GSYH’ya oranının geçen yıl yüzde 5,2 iken, bu yıl 4,9’a gerilemesini beklediklerini ifade etti. Gelecek yıl için ise kritik bir dönem olacağını belirterek, dezenflasyon sürecini desteklemek amacıyla bütçe açığını milli gelire oranını yüzde 3 civarına düşürmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve Ekonomik Sıkıntılar

Şimşek, önemli hedeflerden birinin Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkış olduğunu belirtti. Geçen yıl ağustosta KKM’nin neredeyse 144 milyar dolar seviyesine çıktığını hatırlatan Şimşek, “Uyguladığımız program sayesinde KKM’yi bu süreçte yaklaşık 96 milyar doların üzerinde azalttık ve şu anda 48 milyar doların altına düşmüş durumda.” dedi.

Hedeflerinin, piyasayı bozmadan KKM’den çıkış yapmak olduğunu ifade eden Şimşek, “Bu bizim için bir risk faktörü. KKM’nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 26’nın üzerinden yüzde 10’un altına düşmüş durumda. TL mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı da yüzde 52’nin üzerine çıkmış durumda.” dedi.

Şimşek, Türkiye ekonomisinde bazı sıkıntıların mevcut olduğunu ancak bunların geçici olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, hem dış finansmana erişim sağlıyor, hem de bu finansmana daha ucuza ve daha uzun vadeli ulaşabiliyor.” dedi. Bu programın amacının, reel sektör ve vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için daha uygun maliyetlerle ve uzun vadeli finansmana erişimini sağlamak olduğunu belirtti. “Evet, bu geçiş döneminde bazı zorluklar ve yan etkiler var ama bunlar geçici.” ifadesini kullandı.

Şimşek, “Bütün bu göstergeler, programımızın işlediğini ve güvenin pekiştiğini gösteriyor. Biz bunu başaracağız çünkü programımız güçlü ve iç tutarlılığı yüksek bir yapıya sahip.” dedi.

Exit mobile version