Bakan Bayraktar’dan Önemli Açıklama: BOTAŞ’ın Özelleştirilip Özelleştirilmeyeceği Merak Ediliyor!

bakan-bayraktardan-onemli-aciklama-botasin-ozellestirilip-ozellestirilmeyecegi-merak-ediliyor-ecTI4nVz.jpg

Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Açıklamalarda Bulundu

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2025 yılı bütçesi üzerine gerçekleştirilen görüşmelerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, milletvekillerinin yönelttiği soru ve eleştirileri yanıtladı. Bayraktar, BOTAŞ’ın Gazprom’a borcu olduğu yönündeki iddialara dair açıklamalarda bulundu. “BOTAŞ, tedarikçi firmalarla olan anlaşmaları çerçevesinde gecikmiş herhangi bir borcu bulunmamaktadır. Şu an itibarıyla BOTAŞ’ın kimseye günü geçmiş veya ertelenen bir borcu yoktur. Ayrıca, BOTAŞ’ı özelleştirmeyi kesinlikle düşünmüyoruz. Türkiye’nin enerji alanındaki en güçlü kurumlarından biri olan BOTAŞ, bu konudaki istikrarını korumaktadır” ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZ TARİFESİ ÜZERİNE ÖNGÖRÜLER

Bakan Bayraktar, elektrik tüketimindeki artış nedeniyle sübvansiyon kapsamından çıkartılması planlanan yaklaşık 1,2 milyon hanenin, toplam elektrik tüketiminin yüzde 17’sini oluşturduğunu belirtti. “Bu 1,2 milyon haneye elektriğin gerçek fiyatını yansıttığımızda, yaklaşık 50 milyar lira yani 1,5 milyar dolarlık Hazine desteği azalacak” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca, elektrikte uygulanan tarifenin doğalgaz için de geliştirilmesinin planlandığını aktardı.

Bayraktar, Türkiye’nin farklı coğrafyalarda petrol ve doğalgaz aramalarını sürdürmesinin önemine vurgu yaparak, “Bugün Türkiye içinde günlük 8 milyon metreküp gaz üretimi yapıyoruz. Ancak, yurt dışındaki varlığımızla birlikte, Azerbaycan’daki üretimimizle toplamda 20 milyon metreküpün üzerinde gaz üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu, ihtiyaçlarımızın yüzde 15’ini karşılamaktadır. Dolayısıyla, bu oranı daha da artırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

BAYRAKTAR: AVRUPA’NIN EN UCUZ ELEKTRİĞİNİ KULLANIYORUZ

Enerji fiyatlarına dair değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, Türkiye’nin meskenlerdeki elektrik fiyatlarının Avrupa’daki en düşük seviyelerde olduğunu, doğalgaz fiyatında ise Belarus’tan sonra Avrupa’da ikinci sırada yer aldığını açıkladı. Petrol ve doğalgaz ithalatının ne kadar önlendiğine dair gelen bir soruya yanıt veren Bayraktar, “Yurt içi ve yurt dışı petrol üretimimizin parasal karşılığı 3,4 milyar dolar, Türkiye’nin kendi doğal gaz üretimi ise 2,1 milyar dolara ulaşmıştır. Toplamda, doğalgaz ve petrol faturamız 5,5 milyar dolar aşağıya çekilmiştir” dedi.

Exit mobile version