Aydın İnciri Hasat Dönemi ve Üretici Görüşleri

aydin-inciri-hasat-donemi-ve-uretici-gorusleri-Je4MelVp.jpg

Aydın İnciri Hasadı Heyecanı

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tescilli coğrafi ürünleri arasında yer alan “Aydın inciri”nde hasat dönemi başlamış durumda. Buharkent, Kuyucak, Nazilli, Köşk ve Germencik gibi ilçelerde, toplamda 40 bin hektar alanda yıllık ortalama 200 bin ton incir üretiliyor. Hem taze hem de kuru olarak tüketilen bu değerli meyve, iç piyasanın yanı sıra dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Şu anda kentte özellikle “sarı lop” olarak bilinen incirin hasadı gerçekleştiriliyor. Aşırı sıcak hava koşullarından dolayı, güneş doğmadan yola çıkan işçiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte incir ağaçlarının arasında çalışmaya başlıyor. Hassas bir meyve olması nedeniyle, toplama işlemi çoğunlukla kadın işçiler tarafından yapılırken, taşıma işlemi ise erkek işçiler tarafından üstleniliyor. Normal sezonda saat 14.00’e kadar süren mesai, şu günlerde kavurucu sıcaklar nedeniyle genellikle 11.00 veya 12.00’de sona eriyor. Toplanan incirler, işleme tesislerine gönderilerek boyutlarına göre ayrıştırılıyor ve ardından piyasaya sürülüyor.

“Rekoltede Sıkıntı Var”

Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, üreticilerin ve çiftçilerin heyecanla beklediği hasat sezonunun başladığını belirtti. Sıcak hava koşullarının birçok üründe olduğu gibi incirde de etkili olduğunu ifade eden Anlıak, şunları kaydetti:

  • “Geçtiğimiz sezona göre hasat zamanımız 15 gün erken başladı. Temmuz’un son haftasında ve Ağustos’un ilk haftasında başladığımız hasada, bu yıl Temmuz’un ikinci haftasında başlamış durumdayız.”
  • “İncir, gelir kaynaklarımızın başında geliyor. Önceki yıllara göre kalitemiz oldukça güzel. Ancak, incir hava şartlarından en çabuk etkilenen meyvelerden biridir. Bu yıl en sıcak yıllardan birini yaşıyoruz ve bu durum inciri olumsuz etkiliyor. Rekoltede sıkıntı var ama kalitede bir problem yok. Eğer sıcaklık 40 derecenin üzerine çıkmazsa, 38-40 derece arasında olması incirin gelişimi için gereklidir. Fakat 40 derecenin üstüne çıkıldığında kalite olumsuz etkileniyor.”

“Sıcak Hava Koşullarında Çalışmak Zor”

Anlıak, bölgede taze incir hasadında yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığını vurgulayarak, “Aydın’daki hemen hemen tüm sektörler, incir hasadını bekler. Bir alışveriş yapıldığında ödeme yapılacağı zaman ‘incirde’ derler. Düğünlerimizi, cemiyetlerimizi ve hayır etkinliklerimizi incire göre ayarlarız. Bu durum ekim dönemiyle de örtüşüyor ve hasat döneminde esnafımızın da yüzü gülüyor” dedi.

Aynı zamanda, su ihtiyacının yüksek olduğu bir dönemden geçtiklerini ifade eden Anlıak, vahşi sulama sistemine bir an önce son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Üreticilerden Şevki Candan, “Sezonu dört gözle bekliyorduk ve nihayet geldi. Rekolte düşük olsa da kalitemiz oldukça iyi. Eğer hava koşulları iyi giderse ve yağmur yağmazsa kalitemiz yüksek olacak. İnşallah iyi bir fiyatla satılır ve çiftçinin yüzü güler” şeklinde konuştu.

İşçilerden Dilek Balkan ise, “Sıcak altında çalışmak gerçekten çok zor ama bu bizim ekmek paramız. Rızkımız buradan geliyor, bu nedenle mecburen çalışıyoruz. Üç ay boyunca bu koşullarda çalışmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version