İstanbul’da Askıda Çay Uygulaması Başladı
İstanbul’da bazı çaycılar, her geçen gün artan ekonomik zorluklar karşısında ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatmak amacıyla askıda çay uygulamasını hayata geçirdi. Türkiye, dünya genelinde çay üretiminde önemli bir yere sahipken, son yıllarda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle milyonlarca insan temel gıda maddelerine erişimde ciddi sıkıntılar yaşıyor. Artık birçok vatandaş, bir bardak çay almakta bile zorlanır hale geldi.
Fakir Çayı Nedir? Karaköy’de faaliyet gösteren bir çay ocağı, ihtiyaç sahipleri için “askıda çay” uygulamasını başlattı. Ancak, bu uygulama için ‘fakir çayı’ terimini kullanmayı tercih ediyor. İşletmeci, bu tercihinin nedenini şöyle açıklıyor: “Fakir çayı, askıda çay anlamında. Askıda yemek var, askıda ekmek var, ben de askıda çay yazdığım zaman bunun önüne geçemedik. Parası olan da askıda içiyor, olmayan da. ‘Fakir çayı’ dediğin zaman ise gururuna yediremiyorlar. ‘Bana bir fakir çayı ver’ diyemiyorlar, sadece okuyup geçiyorlar. Bu, parası olmayanlara, emeklilere yönelik. Bazıları emekliler yaz diyor ama ben ‘fakir çayı’ daha iyi diyorum, çünkü emeklilerin gururunu kırmak istemiyorum.”
İstanbul, enflasyonun en ağır hissedildiği şehirlerin başında geliyor. Alım gücündeki düşüş, sadece vatandaşları değil, ticaretle uğraşan on binlerce esnafı da olumsuz etkiliyor. Daha önce boş tost, içi boş içli köfte ve boş baklava gibi ürünler satılırken, şimdi ise ‘yarım çay’ ve ‘fakir çayı’ gibi seçenekler de menülere eklenmeye başlandı.
Fakir Çayı Uygulaması ve Yarım Çay Seçeneği
Kapısına “Yarım Çay bulunur” ve “Fakir Çayı bulunur” ilanları asan çay ocağının işletmecisi Ömer Seçkin, her iki seçeneğe de ilginin yoğun olduğunu belirtiyor. Seçkin, yarım çay seçeneğini, ocak ayında gerçekleşen asgari ücret zammının ardından çay fiyatlarına yaptığı zam nedeniyle gelen şikayetler üzerine sembolik olarak sunmaya başladığını ifade ediyor. Fakir çayının ise aslında ‘askıda çay’ uygulaması olduğunu vurgulayan Seçkin, bu seçeneğin daha çok emeklilere yönelik olduğunu belirtiyor.
Ömer Seçkin, şu şekilde konuşuyor: “Yarım çay, çayımız 7,5 liraydı. Birdenbire zam yapınca, bazı müşteriler itiraz etmeye başladı. ‘Fazla yaptınız’ dediler. Bu durumda ben de dedim ki, ‘Siz de yarım çay için’. Bu espri ile buraya yazayım dedim. Hem bir espri olsun hem de isteyen olursa veririz. Tabii ki bazen isteyenler oluyor. Gelip yarım çay isteyenler var. Bardağın yarısı kadar veriyorum. ‘Ne kadar?’ diyorlar, 4,90.”