Akkuyu Projesinde Alman Engeli: Çin ile Yeni Bir Anlaşma!

akkuyu-projesinde-alman-engeli-cin-ile-yeni-bir-anlasma-TvTnrbYC.jpg

Akkuyu Nükleer Santrali İnşaatındaki Gecikmeler

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu nükleer santralinin inşaat sürecinin, Almanya’dan teslim edilmesi beklenen iletim tesisi ekipmanlarının gecikmesi nedeniyle uzadığını belirtti. Bayraktar, bu parçaların yerine Çin’de üretilen alternatif ekipmanların kullanılacağını ifade etti. Alman Siemens şirketinin, nükleer santral ile ilgili olmayan şalt sahasında kullanılacak ekipmanları teslim etmediğini belirten Bayraktar, “Siemens’in depolarında bekleyen ekipmanlar var. Bu durum inşaat sürecini birkaç ay geciktirebilir,” dedi.

Bayraktar, bu konunun Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da temmuz ayında gündeme getirildiğini hatırlattı. Gümrükte bekleyen ürünlerin teslim edilmemesi için Rusya’nın Akkuyu’dan elde edeceği gelirin, Ukrayna’daki işgal için kullanılacağı gerekçesinin öne sürüldüğünü kaydetti.

‘CİDDİ BİR KARŞILIĞI OLACAK’

Bayraktar, ekipmanların Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar kapsamında olmadığını vurgulayarak, “Hiçbir hukuki temeli olmayan, uluslararası yaptırım konusu olmayan bir durum üzerine maalesef siyasi bir karar alınmış durumda. Bu en üst düzeyde iletildi ama ilerleme kaydedilemedi,” dedi. Akkuyu nükleer santrali, Rosatom tarafından finanse edilmekte ve inşa edilmektedir. Rosatom’un, projenin sahibi olarak devletler arası anlaşma gereği, hisse oranı hiçbir zaman yüzde 51’in altına inmeyecek şekilde düzenlenmiştir.

Bayraktar, Rosatom’un muadil ekipmanları Çin’den sipariş ettiğini belirtti ve “Rosatom, alternatif siparişini Çin’e verdi, bu ürünler oradan temin edilecek. Ancak bu durum ciddi bir gecikmeye yol açtığı için sonuçları da ağır olacaktır,” ifadelerini kullandı. Siemens’e yönelik herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına dair soruya Bayraktar, “Enerji alanında uzun yıllardır birlikte çalıştığımız bir firma. Gelecekteki iş ilişkilerimiz için bu durum, ciddi bir sorgulamaya yol açacak,” yanıtını verdi.

İLK REAKTÖRÜN 2025’TE DEVREYE ALINMASI HEDEFLENİYOR

Bayraktar, Rosatom’un Akkuyu’ya yaptığı yatırımın geri dönüş süresinin 15 yılı bulabileceğini ifade ederek, projenin Rusya’ya gelir yaratacağı iddiasını ise tutarsız buldu. “Eğer öyleyse, Almanya’nın ve Hindistan’ın da Rusya ile ticaretini kesmesi gerekiyor,” diye ekledi.

Akkuyu nükleer santrali, her biri 1,200 MW kurulu güce sahip dört reaktörden oluşacak. İlk reaktörün 2025’te devreye alınması ve tüm santralin 2028’de faaliyete geçmesi hedefleniyor. Santralin, Türkiye’nin enerji üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması bekleniyor. Bu tesisin şebekeye bağlanabilmesi için ulusal iletim sisteminde bazı noktalarda kapasite artırımı yapılması da gerekecek. Bayraktar, santralin dört reaktörünün inşaatının eş zamanlı olarak sürdüğünü belirterek, birinci reaktörün inşaatının yüzde 90’ının tamamlandığını açıkladı.

Exit mobile version