Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Ağustos 2024 Sonuçları Açıklandı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Ağustos 2024 dönemi sonuçları duyuruldu. Endeks, Türkiye’nin imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçme amacı taşıyor. 2024 yılının ilk yedi ayında olduğu gibi, Ağustos ayında da endeks 50 eşik değerinin üzerinde bir sonuç gösterdi. Temmuz ayında 50,8 olan endeks, Ağustos’ta 51,3’e yükselerek, üçüncü çeyrek ortası itibarıyla ihracat ikliminde belirgin bir güçlenme yaşandığını ortaya koydu. Endekste 50,0 eşik değeri, ihracat ikliminde bir iyileşmeyi veya bozulmayı temsil ediyor. 50,0’nin üzerinde ölçülen değerler, iyileşmeye; 50,0’nin altında olanlar ise bozulmaya işaret ediyor.
ABD’de Üretim Ağustosta Güçlü Arttı
Ağustos ayında, Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarının çoğunda ekonomik aktivite artış gösterdi. En büyük pazar konumundaki Almanya’da ise genel eğilimin aksine üst üste üçüncü ay daralma yaşandı. Bu daralma, belirgin düzeyde ve Mart ayından bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Öte yandan, ABD, talepteki iyileşmenin önemli kaynaklarından biri olmaya devam etti. Üretim, Ağustos ayında güçlü bir şekilde artarken, Temmuz ayına göre de ivme kazandı. Birleşik Krallık’ta ise ekonomik aktivitenin büyüme hızı güçlenerek son dört ayın en yüksek düzeyine ulaştı. Ayrıca, Türk imalat sanayi ihracat pazarının toplam yüzde 9’unu oluşturan Fransa ve İtalya’da üretim yeniden büyümeye geçti. Özellikle Fransa’da üretim, son 15 aydır ilk kez artış gösterdi ve bu artış, Mart 2023’ten bu yana en yüksek hızda gerçekleşti. Euro Bölgesi’nin bir diğer büyük ekonomisi olan İspanya’da da ekonomik aktivite güçlü bir artış eğilimini korudu.
En Güçlü Üretim Artışı Hindistan’da Kaydedildi
Orta ve Doğu Avrupa’da ise üçüncü çeyrek ortası itibarıyla zayıf bir görünüm devam etti. Romanya, Polonya, Çekya ve Avusturya’da imalat sanayi üretimi daralma sergiledi. Aynı dönemde Rusya, ekonomik aktivitede üst üste ikinci ay ılımlı bir artış kaydetti. Orta Doğu’nun önemli bir kısmında genel olarak destekleyici talep koşulları sürdü. Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da petrol dışı ekonomik aktivite Ağustos ayında da hızlı bir artış gösterdi. Katar büyümeyi sürdürürken, Mısır’da son üç yıldır ilk kez bir iyileşme gözlemlendi. Buna karşın, Lübnan’da üretim daralmaya devam etti. Ağustos ayında PMI anketi kapsamında takip edilen tüm ülke ve bölgeler arasında en güçlü üretim artışı Hindistan’da kaydedildi. Diğer yandan, üretimde son 20 ayın en hızlı düşüşünü yaşayan ülke ise Myanmar oldu.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmelerde bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şu ifadeleri kullandı: “Ağustos ayı, Türk imalatçılarının önemli ihracat pazarları açısından genel olarak olumlu geçti. Bu eğilimin en önemli istisnası olarak Almanya’nın daralma bölgesinde kalmaya devam etmesi, Orta ve Doğu Avrupa’da gözlemlenen zayıflıkta da etkili oldu. İhracatçı firmalar, ABD ve Birleşik Krallık gibi büyük ihracat pazarlarında güçlenen büyüme eğiliminin yanı sıra, Fransa ve İtalya’da yeniden başlayan olumlu seyrin devam etmesini bekleyeceklerdir.”