ABD’nin Gazprombank’a Yaptırımları ve Etkileri
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını sürdürmek amacıyla uluslararası finans sistemini kullanmasını engellemeye yönelik G7 liderlerinin taahhütlerini gerçekleştirmek için önemli bir adım attığını duyurdu. Bu bağlamda, 6 yabancı iştirakiyle birlikte Gazprombank’a yeni yaptırımlar uygulandığı bilgisi verildi. Açıklamada, Gazprombank’ın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşta ihtiyaç duyduğu askeri malzemeleri satın almasına olanak tanıyan bir kanal olarak işlev gördüğü vurgulandı.
Ayrıca, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve İngiltere’nin daha önce Gazprombank’a yaptırım uyguladığı hatırlatıldı. Yapılan açıklamada, “Rusya hükümeti, Gazprombank’ı savaş ikramiyeleri dahil olmak üzere askerlerine ödeme yapmak ve Putin’in Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü acımasız savaşta ölen Rus askerlerinin ailelerine tazminat ödemek için de kullanıyor” ifadesine yer verildi.
Gazprombank’ın yanı sıra, 50’den fazla uluslararası bağlantılı Rus bankası, 40’tan fazla Rus menkul kıymetler kayıt kuruluşu ve 15 Rus finans yetkilisi de yaptırım listesine eklendi.
İlişkisini Sürdürenlere Uyarı
Açıklamada, yaptırım uygulanan bankalarla muhabirlik ilişkilerini sürdüren yabancı finans kuruluşları için, bu ilişkileri devam ettirmeleri halinde yaptırım riskiyle karşılaşabilecekleri konusunda uyarıda bulunuldu. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, bu yaptırımların Rusya’nın “savaş makinesini” daha da zayıflatacağını ve küçülteceğini ifade etti. Yellen, “Bu kapsamlı eylem, Kremlin’in ABD yaptırımlarından kaçmasını ve ordusunu finanse etmesini zorlaştıracaktır” şeklinde görüş bildirdi. “Rusya’nın Ukrayna’daki yasa dışı ve sebepsiz savaşını desteklemek için kullandığı tüm finansal kanallara karşı kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz” dedi.
Gazprombank’tan Yanıt
Rus Gazprombank, ABD’nin yeni yaptırımlarının banka faaliyetlerini etkilemeyeceğini duyurdu. Banka, yaptığı yazılı açıklamada, ABD yönetiminin Rusya’nın uluslararası finans sistemini kullanmasını engellemek amacıyla Gazprombank’ı yaptırım listesine almasını değerlendirdi. Açıklamada, “Tüm sistemlerimiz ve şubelerimiz normal şekilde çalışmaya devam etmektedir” denildi. Ayrıca, ruble ve döviz işlemlerinde herhangi bir aksama yaşanmadığı belirtildi. Bankanın, yabancı ödeme sistemlerine ait kartlar da dahil olmak üzere tüm kartlarının, Rusya genelindeki perakende ve hizmet noktaları ile ATM’lerde satışa sunulmaya devam edeceği kaydedildi.
Gazprombank, Rus enerji şirketi Gazprom’un ortakları arasında yer alıyor ve Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz ihracatında yapılan ödemeler için önemli bir rol oynuyordu. ABD yönetimi, daha önce bu gerekçeyle Gazprombank’ı yaptırımlardan muaf tutmuştu.
Macaristan’dan Çözüm Arayışı
Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, ABD’nin Gazprombank’a yönelik yaptırımları sonrası, Macaristan’ın Rusya’dan ithal ettiği doğalgazın ödemelerini gerçekleştirmek için bir çözüm bulacağını açıkladı. Szijjarto, “Bir sonraki ödeme 20 Aralık’ta yapılacak, teknik bir çözüm bulmak için yaklaşık bir ay zamanımız var” dedi. Bu kararın yalnızca Macaristan için değil, Orta ve Doğu Avrupa’nın geneli için bir sorun teşkil ettiğini belirtti. Ayrıca, “Bulgaristan ve Türkiye’den mevkidaşlarım ile Rus enerji bakan vekili ile yaptığım görüşmeler sonucunda bir çözüm bulacağımıza eminim. Üzerinde biraz çalışmamız gerekiyor ama bulacağız” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Joe Biden, Ocak ayında görevden ayrılmadan önce Rusya’ya yönelik yaptırımları artırmaya yönelik adımlar atma niyetindeyken, ABD Hazine Bakanlığı, Rus Gazprombank’a yeni yaptırımlar getirdiğini açıklamıştı.