ABD Piyasalarda Sert Düşüş
Açılışta Dow Jones endeksi, 1000 puanın üzerinde değer kaybederek yüzde 2,68 azalışla 38.670,55 puana geriledi. S&P 500 endeksi ise yüzde 4,07 oranında düşerek 5.128,93 puana, Nasdaq endeksi ise 1000 puanın üzerinde kayıpla yüzde 6,25 düşüşle 15.728,46 puana indi. ABD’de açıklanan son verilerin ardından, ekonomik aktivitenin beklenenden daha sert bir yavaşlama gösterebileceği endişesiyle borsa piyasalarında olumsuz bir seyir izleniyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) son toplantısında politika faizini sabit tutma kararı almıştı. Ancak, eylül toplantısı için faiz indirim sinyali vermesine rağmen, geçtiğimiz hafta açıklanan verilerin resesyon kaygılarını artırması, risk algısının önemli ölçüde yükselmesine neden oldu. Ülkede açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdam temmuz ayında yalnızca 114 bin kişi artarak beklentilerin altında kalmıştı. İşsizlik oranı aynı dönemde yüzde 4,1’den 4,3’e yükselerek, art arda dört aydır süren artışla Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.
Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) de temmuzda 46,8 ile sekiz ayın en düşük seviyesine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında kalmıştı. Bu verilerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in eylülde politika faizini 50 baz puan indirme ihtimali yüzde 90’ın üzerine çıktı. Analistler, Fed’in faiz indirimlerine başlama konusunda geç kalmasından endişe duyulduğunu belirtti.
Küresel piyasalardaki sert düşüşler, Fed’in acil bir faiz indirimi yapma ihtimalini gündeme getirirken, bu durumun piyasalardaki paniği daha da artırabileceği konusunda uyarılar yapıldı. Fed yetkililerinin açıklamaları yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilirken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, bugün verdiği bir röportajda, Fed’in ekonomideki zayıflık işaretlerine cevap vereceğini ifade etti.
“HENÜZ RESESYONA BENZEMİYOR”
Goolsbee, ekonomideki zayıflığın devam etmesi durumunda kısıtlayıcı bir politika duruşunu sürdürmenin mantıklı olmayacağını dile getirdi. Ayrıca, “İstihdam rakamları beklenenden daha zayıf geldi, ancak henüz resesyona benzemiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Resesyon endişeleriyle güvenli liman varlıklarına olan talep artarken, ABD’de 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 3,667 ile Haziran 2023’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. ABD’de iki yıllık Hazine tahvili getirisi de yüzde 3,660’a kadar gerileyerek, Temmuz 2022’den bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil faizinin altına indi.
Dolar endeksi yüzde 0,88 azalışla 102,08 seviyesine gerilerken, avro/dolar paritesi yüzde 0,80 artışla 1,099 seviyesine yükseldi. Dolar/yen paritesi ise yüzde 2,63 azalarak 142,68 seviyesine indi. ABD’de S&P 500 Endeksi’ndeki dalgalanmayı gösteren ve “korku endeksi” olarak bilinen VIX Endeksi 65,70 ile dört yılın zirvesini gördü.
Haftanın ilk işlem gününde teknoloji hisselerindeki düşüş dikkat çekti. Piyasalardaki yapay zeka rallisinde öne çıkan şirketlerden Nvidia’nın hisseleri yüzde 10’un üzerinde değer kaybetti. ABD’li teknoloji devlerinden Apple’ın hisseleri, yatırımcı Warren Buffett’ın şirketin hissesini yarıya indirmesinin ardından yüzde 5’ten fazla değer kaybetti. Diğer büyük teknoloji şirketlerinden Microsoft’un hisseleri yüzde 3, Meta’nın hisseleri yüzde 4, Alphabet’in hisseleri yüzde 3 ve Amazon’un hisseleri yüzde 5’i aşkın geriledi.
Asya piyasalarındaki gelişmeler de dikkatle takip edilirken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi, “şahinleşen” Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve küresel piyasalarda artan resesyon endişeleriyle birlikte yüzde 12,40 ile 1987’den bu yana en büyük düşüşü yaşadı.